Столтенберг, НАТО, Русия, ядрени оръжия

НАТО: Войната в Украйна може да продължи дълго

Войната в Украйна може да продължи дълго, трябва да бъдем готови, предупреди днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

преди началото на двудневната среща на външните министри от алианса в Брюксел, предаде БТА.

Трябва да усилим санкциите срещу Русия, да подобрим възможностите за отбрана, да подкрепяме Украйна, добави той.

Всички видяхме жестокостите, извършени в Буча и други украински селища – картината показва истинската същност на войната на руския президент Владимир Путин.

Взимането на прицел и стрелбата по цивилни е военно престъпление. Подкрепяме международните разследвания, за да има възмездие за извършителите, посочи генералният секретар.

Той допълни, че Русия размества войските си от северната украинска граница, за да ги подсили и изпрати на изток, където се очакват тежки сражения.

Путин опитва да овладее целия Донбас и да осигури сухопътна връзка с Русия.

Не сме видели промяна на желанието му да завладее цяла Украйна и да промени международния ред.

Войната трябва да спре веднага и Путин може да я прекрати, като изтегли войските от чуждата страна и се върне към мирните преговори, заяви Столтенберг.

По неговите думи Украйна има спешна нужда от военна помощ. Необходимо е всякакво оборудване – от тежко въоръжение, до по-леки оръжия, поясни той.

Вратите на НАТО остават отворени, заяви Столтенберг в отговор на въпрос, свързан с възможностите за подкрепа на Грузия и за ограничаване на руския натиск там, както и за възможно присъединяване към пакта на Швеция и Финландия.

Генералният секретар заяви, че изгонването на руски дипломати от някои от съюзниците е предизвикано от това, че те всъщност са разузнавачи.

- реклама -