НАТО разполага съюзнически батальони у нас и още 3 държави

НАТО разполага съюзнически батальони в България, Румъния, Словакия и Унгария. Решението беше одобрено на днешното извънредно заседание на срещата на върха на Алианса. Самото то бе съобщено от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция след края на срещата.

Той отбеляза, че с това решение батальоните по източния фланг стават осем, заедно със силите, изпратени в Полша, Естония, Литва и Латвия. По неговите думи се увеличава броят на съюзническите сили, поставени в повишена готовност.

Решени сме да помогнем на Украйна с каквото можем. Имаме отговорност конфликтът да не се задълбочи допълнително, добави той по повод войната в Украйна.

Сигурността не е безплатна, затова се съгласихме да удвоим разходите за отбрана, съобщи генералният секретар.

В прессъобщение, разпространено от самата организация след срещата пък се посочва:

НАТО одобри решението за разполагане на

четири допълнителни многонационални бойни групи в Европа

в отговор на специалната операция на руските въоръжени сили в Украйна.

„Създаваме нови четири многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия. Предприемаме всички необходими мерки и решения, за да гарантираме сигурността и защитата на съюзниците във всички региони и с всеобхватен подход“, заявяват от алианса.

НАТО разположи 40 000 военнослужещи на източния си фланг и разгърна елементи от силите си за реагиране. Алиансът ще увеличи постоянно военното си присъствие на източния си фланг и ще укрепи системите за противовъздушна и противоракетна отбрана, заяви още Столтенберг.

НАТО няма да изпраща войски в Украйна,

защото това би довело до пълноценен конфликт с Русия, каза ръководителят на Алианса.

„В същото време сме длъжни да гарантираме, че този конфликт в Украйна няма да се превърне във война между НАТО и Русия. Ето защо ясно заявих, че няма да разположим наши войски в Украйна, защото единственият начин да го направим, е да сме готови да влезем в пълномащабен конфликт с Русия“, каза той, запитан за предложението на Полша да изпрати мироопазваща мисия в Украйна.

- реклама -