Столтенберг НАТО разходи отбрана

НАТО повишава разходите за отбрана

Лидерите на НАТО потвърдиха готовността си да повишат разходите за отбрана до 2% от БВП. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Той подчерта, че НАТО трябва да направи всичко, за да избегне неразбирането и инцидентите с Русия. „Русия не трябва да бъде изолирана. Освен това, във връзка с увеличаването на военната активност в Европа и край нейните граници ние сме заинтересовани в съгласуването на правилата за взаимодействие с нея. Ние ще направим всичко необходимо, за да избегнем неразбиране и инциденти“, каза Столтенберг.

Генералният секретар на алианса напомни, че Русия е най-големият съсед на НАТО и играе важна роля в света. „Ние не желаем конфронтация. Усилвайки сдържането и отбраната, ние продължаваме да търсим конструктивен диалог с Русия“, заяви Столтенберг.

Южен фланг

НАТО прие решение за балансирано разширяване на своето присъствие в Черноморския регион. „Днес ние се договорихме за балансирано военно присъствие в Черноморския регион и в югоизточната част на алианса за сметка на създаването на румънско-българска многонационална бригада, която ще се превърне в база за всестранна подготовка на многонационалните сили на алианса“, заяви генералният секретар.

НАТО по-рано вече усили своето присъствие в Черноморския регион и в югоизточната част на алианса. Включително е усилено въздушното патрулиране и са взети мерки в подкрепа на Турция, по-конкретно, разполагането там на елементи на ПРО на НАТО и самолети-радари АУАКС“, заяви Столтенберг.

Източен франг

Четирите батальона на НАТО ще останат в Полша и Прибалтика толкова дълго, колкото е необходимо, отбеляза генералният секретар на алианса.

„Това е отворено споразумение. То ще продължи толкова, колкото е необходимо. Ние нямаме някаква конкретна дата, когато то ще приключи“, каза той и уточни, че по-рано на източния фланг не е имало такова присъствие. „Това е нова реалност за нас“, каза Столтенберг.

Столтенберг НАТО среща Варшава разходи отбрана
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на срещата на НАТО във Варшава

Решението е било взето въз основа на военен анализ след събитията в Украйна. Столтенберг посочи, че по-рано никой в НАТО не е мислил за това. „Това е отбрана, правопропорционална на действията на Русия“, добави той.

Столтенберг обяви, че НАТО е взело решение кои нации ще ръководят многонационалните батальони в Източна Европа. За Латвия ще отговаря Канада, за Литва – Германия, за Естония – Великобритания, а за Полша – САЩ.

Генералният секретар също така обяви, че системата за противоракетна отбрана /ПРО/ на НАТО се намира на базово оперативно равнище на готовност.

- реклама -