Нагорни Карабах
сн. БГНЕС

НАТО очаква Турция да успокои напрежението в Нагорни Карабах

Шефът на НАТО заяви в понеделник, че очаква Турция – ключов съюзник на Азербайджан – да използва своето „значително“ влияние, за да успокои конфликта в арменския сепаратистки регион Нагорни Карабах, съобщи АФП.

„Ние сме дълбоко загрижени от ескалацията на военните действия“, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг , който е на посещение в Анкара.

сн. БГНЕС

Очаквам Турция да използва значителното си влияние за успокояване на напрежението“, подчерта той.

Чуждестранни журналисти напускат Степанакерт

сн. БГНЕС

Голяма част от чуждестранните журналисти напуснаха Степанакерт, след като неформалната столица на Нагорни Карабах беше подложена на обстрел, съобщи РИА Новости.

Много от снимачните екипи са напуснали града с такси или с автобуси, организирани от местните власти. Представителите на чуждестранните медии са се съсредоточили в Горис – град в Южна Армения на границата с Нагорни Карабах. Арменските власти са поели ангажимент да организират там пресцентър.

Съобщава се, че в Степанакерт все пак са останали журналисти, които не напускат града, а отразяват разрушенията в неговите предели. Сред тях има много арменски, руски, френски, испански и естонски репортери.

В събота и неделя срещу Степанакерт бяха нанесени няколко артилерийски и въздушни удари, които засегнаха жилищни сгради, както и сградите, в които се помещават „Карабах телеком”, електрически подстанции и сградата на Министерството на извънредните ситуации. Интернет връзката беше частично прекъсната, затворени бяха голяма част от магазините и заведенията, а жените и възрастните хора се опитват да напуснат Карабах в посока Армения.

Междувременно армията на Нагорни Карабах съобщи, че очаква нова операция от страна на въоръжените сили на Азербайджан.

- реклама -