Черно море
сн. БГНЕС

НАТО обяви, че блокирането на Черно море от Русия е неоправдано

Обявените руски планове за блокиране на части от Черно море биха били „неоправдани“, заяви НАТО, призовавайки Москва „да осигури свободен достъп до украинските пристанища в Азовско море и да позволи свобода на корабоплаването“.

Руската „продължаваща милитаризация на Крим, Черно море и Азовско море са допълнителни заплахи за независимостта на Украйна и подкопават стабилността на по-широкия регион“, се казва в изявление на говорител на ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг.

Руските държавни медии съобщиха, че Москва възнамерява да затвори части от Черно море за чуждестранни военни и държавни кораби за шест месеца. Подобен ход може да засегне достъпа до украински пристанища в Азовско море, което е свързано с Черно море чрез Керченския проток, на източния край на полуостров Крим, анексиран от Русия през 2014 г. Този ход предизвика загриженост в САЩ и Европейския съюз. Изявлението на НАТО отразява тази загриженост, като Алинсът заявява: „Това би било неоправдан ход и част от по-широк модел на дестабилизиращо поведение на Русия.“

Той призова Русия „незабавно да деескалира и да спре модела на провокации като спази международните си ангажименти“.

- реклама -