НАТО ни праща 7 изтребителя (Кога и защо?)

България ще приеме пет изтребителя “Юрофайтър” от Испания и два F-35 от  Нидерландия, които да

пазят въздушното ни пространство.

Това стана ясно от изказване на военния министър Стафан Янев пред журналисти. Предните дни Испания и Нидерландия предложиха да изпратят на България изтребители заради ескалиращото напрежение между Русия и НАТО, след като Москва

разположи хиляди военни

по границата с Украйна. Подготовката на военно присъствие, демонстрацията на солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено при необходимост с български въоръжени сили. Разбира се, добре знаем и от години говорим какво е реалното състояние. Добре знаем, че

има определени недостатъци.

Там, където ги има и бъде преценено от военно-техническа гледна точка, ще бъдат компенсирани с такъв тип способности на съюзни държави от НАТО, обясни Янев.

Да, самолетите от Испания и Нидерландия са точно такъв тип самолети, които

ще изпълняват задачата за охрана

на българското небе, т. нар. съвместна охрана, коментира Янев. Този елемент от колективната сигурност на НАТО е известен като еърполисинг.

Военният министър обясни, че става дума за ротация на испанските сили, за която Министерския съвет щял да вземе решение в понеделник, а пък ротацията на изтребителите от Нидерландия била планирана за април – май.

Не мисля, че

трябва да бъдем толкова чувствителни,

когато някой говори за нас. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Стефан Янев по повод изявлението на МВнР на Руската федерация за изтегляне войските на Алианса от България и Румъния.

„Не искам българските граждани да остават с впечатлението, че нещо специално се е случило вчера, че някой е посочил с пръст България и е направил специално изявление. Този

тип изявления се правят регулярно

и не мисля, че трябва да бъдем толкова чувствителни, когато някой говори за нас“, заяви министърът на отбраната.

„По отношение на цялостната картина и това, което се говори в последните месеци, във връзка с напрежението по източната граница на НАТО, по-конкретно – отношенията Украйна – Руска федерация, действията на Министерството на обраната ще бъдат съобразени с българския национален интерес.

Подготовката на военно присъствие

на българска територия ще бъде направено, при необходимост и при взимане на политическо решение, с български въоръжени сили“, каза още Стефан Янев.

- реклама -