НАТО: Иран трябва да се въздържа от по-нататъшно насилие и провокации

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че Иран трябва да избягва „по-нататъшно насилие и провокации“. Алиансът проведе спешни разговори във връзка с нарастващата криза в Близкия изток.

„На днешната ни среща съюзниците призоваха за сдържаност и деескалация. Новият конфликт не би бил в интерес на никого, така че Иран трябва да се въздържа от по-нататъшно насилие и провокации“, каза Столтенберг по повод повишеното напрежение след убийството от САЩ на ирански генерал в Ирак.

По-рано през деня президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Туитър, че Иран никога няма да получи достъп до ядрено оръжие.

Генералният секретар на блока Йенс Столтенберг заяви, че всички държави-членки са се съгласили Иран никога да не се сдобива с ядрено оръжие.

Убийството на Солеймани подтикна иранския президент Хасан Рухани да предупреди, че Техеран ще отмъсти за това, което според него е „ужасно престъпление“. Багдад осъди нападението като нарушение на суверенитета на Ирак, като националният парламент гласува за експулсиране на чуждите войски от страната.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп от своя страна заплаши Ирак със „санкции, каквито никога не са виждали досега“, заявявайки, че американските войски няма да напуснат страната, освен ако на Америка не бъде върната нейната „изключително скъпа авиобаза“, разположена там.

Министрите на външните работи на държавите членки на ЕС ще имат извънредна среща в петък в Брюксел, за да обсъдят начини за спасяване на споразумението за иранската ядрена програма, пише Ройтерс.

Дневният ред тепърва трябва да бъде съгласуван официално. Един от източниците обаче каза, че външните министри от ЕС ще обмислят какъв отговор да бъде даден на решението на Иран да спре да спазва ограниченията за обогатяване на уран.

Решението бе обявено след американския въздушен удар с дрон, при който бе убит Касем Солеймани, един от най-високопоставените ирански военни командири.

- реклама -