НАТО и Русия

НАТО и Русия остават на различни позиция за Украйна

НАТО и Русия не са успели да преодолеят дълбоките си различия по отношение на конфликта в Източна Украйна. Това заяви ръководителят на северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг след срещата на Съвета НАТО-Русия.

„Съюзниците и Русия имат огромни и устойчиви различия относно Украйна. Днес не беше постигнато единомислие”, заяви Столтенберг на пресконференция след срещата в Брюксел.

Съветът все пак е установил и „необходимостта от регулиране на кризата в Украйна с мирни средства”, по думите на генералния секретар на НАТО.

По време на съвета представителите на Алианса са информирали Москва и относно решенията от срещата на НАТО във Варшава миналата седмица. Те включват увеличаване на военното присъствие на пакта в Полша и прибалтийските републики.

НАТО и Русия ще продължат да се срещат

На срещата е решено самия съвет НАТО-Русия да продължи да функционира. Събиранията на органа бяха преустановени по инициатива на Запада след началото на украинската криза през 2014 година.

„Линиите за военна комуникация между Русия и НАТО са отворени. Сега трябва да се гарантира, че те работят ефективно. Това е ключов елемент за намаляване на риска от въоръжени инциденти“, допълни генералният секретар на Алианса.

Русия: НАТО действа против военната стабилност в Европа

НАТО действа против военната стабилност в Европа. Такова мнение изрази руският съпредседател на Съвета НАТО-Русия след срещата на съвместния орган.

НАТО създава нова реалност в Европа, като подрива военната безопасност. Пътят към стабилизация в Европа не минава през козметичните мерки за доверие, а през замразяването на разполагане на нови сили на НАТО в Източна Европа“, заяви Александър Грушко.

 Според Гуршко НАТО създава в балтийския регион плацдарм за евентуални военни действия срещу Москва. Съпредседателят на съвместния съвет определи като „създаващо риск за Русия” и разширяването на противоракетната отбрана на НАТО в Европа, визирайки новите съоръжения в Полша и Румъния.

- реклама -