НАТО Черна гора

НАТО гони 7 руски дипломати

НАТО гони 7 руски дипломати, не акредитира трима и ограничава руската мисия в пакта до 10 души, съобщи БТА

НАТО реши днес да изгони седем руски дипломати, акредитирани към алианса. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг.

На трима руски дипломати, които са очаквали одобрение, акредитации няма да бъдат предоставени. Числеността на руската мисия в НАТО се намалява с 10 души – от 30 на 20 служители.

Русия подцени единството на съюзниците, Москва не вярваше в решимостта ни да прилагаме икономическите санкции, коментира Столтенберг. Даваме ясно послание, че поведението на Русия има цена. С тези общи мерки руските възможности за шпионаж ще бъдат ограничени, добави той.

Генералният секретар поясни, че и с намаления състав на руската мисия ще остане възможна работата по подготовката на следващо заседание на Съвета НАТО – Русия. Ще продължим да работим за смислен диалог, допълни той.

Днешните мерки на НАТО са част от световната реакция на отравянето във Великобритания на бившия руски шпионин Сергей Скрипал с боен газ. По данни на НАТО досега над 140 руски дипломати са били прогонени от над 25 държави от пакта и техни партньори.

Източник: БТА

- реклама -