Наталия Киселова, актовете, Кирил Петков, министър

Наталия Киселова: Разумен срок за разпускане на парламента е 10-14 септември

„Предполагам, че президентът Румен Радев има предвид, че понеже ще имаме два пряко избирани органи – президент и вицепрезидент и НС и е добре поне един от двата органа да бъде стабилен“, посочи пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.
Конституцията не указва кога Радев трябва да разпусне НС.

„Невъзможността обаче да се състави правителство дава възможност на Радев да е малко по-свободен в избора си кога да се проведат изборите.

Те могат да бъдат или на 14 ноември, или да се забавят малко и да отидат към края наноември, а може да ги насрочи и за 7 ноември“, посочи още в „Преди всички“ Киселова.

По думите на експерта за съжалание сегашното Народно събрание не дава сигнали, че може да се приемат важни законопроекти преди разпускането му.

„Едва ли ще се стигне до приемането на нови членове на Конституциония съд или управител на БНБ в тази обстановка.

Разумният срок по Конституция кога да се проведат изборите, когато не е посочен този седем дневен срок, дава свобода на субектите сами да решат това. В този смисъл Конституцията не е указала, че в деня, в който се върне неуспешният манадат от БСП, трябва в същия ден да се разпусне Народното събрание.

Според мен е разумен срок  да има указ за разпускане на 10 или 14 септември, като с този Указ не се определя дата за изборите, а след това президентът ще има няколко дни да прецени кога да бъдат изборите“, каза още Киселова.

Според доц. Киселова как да бъдат изборите – две в едно или отделно, кои да са първите, това влече опасността кой да поеме вината за несъставяне на правителство след това.

Източник: БНР

- реклама -