Насилието срещу животни расте – за три години над 1060 случая

Насилието срещу животни расте – за три години има над 1060 случая. От „Четири лапи“ призоваха при подаване на сигнали гражданите да имат доказателства.

През последните три години над 1060

са регистрираните от Министерството на вътрешните работи (МВР) престъпления срещу животни. Разкрити са 141 или малко над 13%. Това стана известно от отговор на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на парламентарен въпрос, поставен от депутата Христо Терзийски.

Данните, изнесени от служебния

вътрешен министър Иван Демерджиев, показват, че престъпленията срещу животни се увеличават всяка година – през 2020 г. са регистрирани 338, през 2021 г. – 303, а от 1 януари до 30 ноември 2022 г. са 374. Съответно разкритите престъпления са 51 през 2020 г., 55 през 2021 г. и 35 през 2022 г. Най-много са регистрираните и разкрити случаи на проявена жестокост към гръбначно животно, като вследствие на това e

причинена смърт или трайно увреждане.

„Не мога да кажа дали това е добра успеваемост или не, сигурен съм, че има много неразкрити престъпления и срещу хора“, каза Тихомир Димитров, ръководител на отдел „Програми“ на „Четири лапи“. Той призова гражданите, които подават сигнали за насилие над животни, да бъдат подготвени с конкретни доказателства, със свидетели, видеа и снимки – всичко, което би допринесло за увеличаване разкриваемостта.

В сайта на „Четири лапи“ има секция

„Сигнализирай“, в която са качени различни типове жалби, а целта е гражданите да бъдат улеснени при подаване на сигнали, поясни Димитров от организацията.

В „Четири лапи“ ежедневно получават сигнали за подобни престъпления. „Сигналите са много и ние се радваме, когато гражданите

проявяват самоинициатива, търсят

неправителствения сектор. Но тези сигнали трябва да се отправят към компетентните институции“, посочи той.

„Наблюденията ми са, че все повече граждани са активни по този въпрос и на все повече хора започва да им пука за проблемите на животните. Техните проблеми произтичат от хората и от хората трябва да бъдат разрешени.

Те не могат да говорят, не могат да се защитят,

пряко зависими са от нас, страдат от нашето отношение към тях, ние самите можем да разрешим този проблем“, коментира Димитров. Според него това няма да стане само с подаване на сигнали към МВР и към регионални инспекции, а чрез промяна на съзнанието и чрез личен ангажимент. „Много хора си мислят

„пуснах сигнал до „Четири лапи“

и с това работата ми е свършена. Ами не – ако видиш пострадало животно, прибери го в дома си, потърси ветеринарна помощ, нахрани го, дай му вода, потърси му дом, ако ти не можеш да се грижиш за него“, призова Димитров.

По думите му е по-важно наказанията да не остават на хартия,

а да се прилагат и на практика.

Във всяка областна дирекция на МВР има определени служители, които да разследват такива престъпления. Сигнали могат да се подават във всяко районно управление и на спешния телефон 112, каза инспектор Камен Николов от сектор „Зоополиция и кинология“ при Главна дирекция „Национална полиция“.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено