Наши математици се върнаха с 10 медала от Хонг Конг
Наши математици се върнаха с 10 медала от Хонг Конг

Наши математици се върнаха с 10 медала от Хонг Конг

Български математици се върнаха от международното състезание по математика в Хонг Конг с общо 10 медала.

Децата се прибраха с осем медала в индивидуалното класиране (1 златен, 4 сребърни и 3 бронзови) и един сребърен и един бронзов – в отборното класиране. Те са от столичното 125 СОУ „Проф. Боян Пенев“, Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“и Бургаската природоматематическа гимназия “Aкад. Никола Обрешков”.

Ангел, който е 6 клас в 125 СОУ „Проф. Боян Пенев“, се прибра гордо окичен със златния медал в индивидуалното класиране. Той участва за трети път на състезание извън България. Резултатът на Ангел е 15 точки, което е и максимумът.

„Много съм щастлив. Интензивната подготовка беше около 2-3 месеца преди самото състезание. Иначе през цялата година имахме по-голяма подготовка, отколкото другите деца в останалите училища. Задачите не бяха трудни. Бяхме отишли да се забавляваме, защото обичаме математиката. Така ни учи преподавателят по математика”

Това разказа победителят и сподели, че в началото не можел да повярва, когато разбрал за златния медал. След като излязоха резултатите бях много щастлив, добави Ангел, който обмисля да се занимава с математика и занапред.

Учителят по математика в 125 СОУ „Проф. Боян Пенев“ Димитър Димитров поясни, че училището през 2010 г. също е имало такъв успех – златен медал на ученик с максимален резултат 15 от 15 точки. „Това са двамата българи с максимален резултат в цялата история на състезанието. Този резултат се постига чрез забавление. Ние учим математика като се забавляваме. Никога не поставяме задължителни очаквания и резултати”, обясни още Димитров.

„Много съм щастлива и много развълнувана. Цялото училище се представи много добре”, коментира почти през сълзи и лелята на Ангел – Димитрина Трифонова. Тя посочи, че цяла година децата се готвят за състезанието и непрекъснато ходят на школи. От друга страна интересът на златния медалист към математиката е възникнал още, когато е бил в детската градина.

Математиците от Бургас

Отборът от Бургаската природоматематическа гимназия “ Aкад. Никола Обрешков” пък се върна с два индивидуални медала и две купи за отборно участие. „Щастливи сме”, каза Георги Апостолов от 6 клас. Конкуренцията, според него, е била сериозна – с деца от 26 държави. „От един месец се готвим интензивно за това състезание. Преди това имахме контроли. Имаше трудни задачи, имаше и лесни, но се справихме. Като разбрахме резултата си имаше и малко разочарование, защото очаквах да се справим малко по-добре”, добави ученикът.

Диян Димитров от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ се върна в България със сребърен медал за индивидуално представяне и второ място за отбора си. За състезанието се готви, откакто завършил училище тази година. Тайната на успеха му е в решаване на много задачи. Момчето обмисля да се занимава с информатика и математика и занапред. „Задачите не бяха трудни, но имаше много силни отбори”, сподели още Диян.

Децата на България бяха посрещнати на летище София с цветя и шоколади от радостни родители и учители.

- реклама -