Наш ало измамник отмъкна 30 хил.лв. от пенсионерка в Гърция

Криминалисти от ГДНП, ОДМВР-Русе и техни колеги от Солун задържаха телефонен измамник, съобщи МВР. Установени са и двете му съучастнички в престъпната схема.

Действията са проведени съвместно в Солун и град Ветово, обл. Русе. Те са осъществени от криминалисти на ГДНП, колегите им от ОДМВР-Русе и Окръжния следствен отдел – Русе в координация с гръцката Служба за защита на имуществото.

Работата е започнала след реализирана телефонна измама на 20 август. По схемата „необходимост от средства за спешна операция на близък“ жертва на престъплението станала възрастна жена от Солун, от която са отнети 30 хиляди евро.

Първоначално в Солун е задържана 67-годишна българка, в която била открита част от инкриминираната сума – 21 650 евро и 229 долара. Малко по-късно, на адрес във Ветово, криминалистите задържали и фактическия извършител на измамата, мъж на 40 години. В рамките на проведените процесуално-следствени действия на адреса, обитаван от него, са открити мобилни телефони, СИМ-карти и други вещи, имащи отношение към престъпната му дейност.
По случая е установена и съпричастност на още една българка – на 65 години, която заради заболяване от COVID-19, към момента не е задържана. И тримата участници в престъпната схема са с множество криминалистически регистрации и са осъждани. Работата по случая продължава под надзора на Районната прокуратура в Русе.

Това е поводът полицията отново да призове хората по никакъв повод да не се поддават на телефонни обаждания от непознати. Когато това се случи, да не действат емоционално, веднага да потърсят връзка с близките си или да подадат сигнал на тел. 112.

- реклама -