Болоград

Населеният с етнически българи Болградски район в Одеска област ще остане в сегашните си граници

Болградският район в Одеска област, населен предимно с етнически българи, ще остане в сегашните си граници и няма да бъде разделян в рамките на планираната в Украйна териториално-административна реформа.

Това заяви украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, с когото вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря по телефона.

По-рано днес Народното събрание гласува декларация в защита на българската общност в Украйна. Плановете предвиждаха разделяне на Болградския район, който е естествен административен център на българите там, на 5 независими части. Позицията на страната ни е, че това може да нанесе „много тежък удар върху целостта на нашата българска общност“.

Разговорът е продължение на вчерашния телефонен разговор между двамата първи дипломати, при който Кулеба пое ангажимент да провери въпроса и хода на действията по административно-териториалната реформа.

От самото начало на обсъжданията на административно-териториалната реформа в Украйна позицията на МВнР е била последователна и категорична – настояваме да се запази целостта на Болградския район в сегашните му граници, в съответствие с желанието на  живеещата в него българската общност.

- реклама -