НАСА

НАСА тръгва на поход към близкия Космос, Луната и Марс

Целите на НАСА в близко бъдеще ще са свързани с продължаване на работата на околоземна орбита, подготовка за полети до Луната, а впоследствие до Марс и далечни планети в Слънчевата система, предаде ТАСС.

Това заяви директорът на НАСА Робърт Лайтфут на заседание на Националния космически съвет на САЩ в Центъра за космически полети „Кенеди“ в Кейп Канаверал, цитиран от БТА.

При осъществяване на програмата за изследване на Луната САЩ ще си поставят за цел да гарантират дългосрочно пребиваване около Луната и на повърхността й.

„Очакваме, че първият полет до Луната ще бъде през 2020 г.“, отбеляза той. „Възнамеряваме да създадем лунна орбитална платформа, за да осъществим полети до повърхността на Луната и обратно и да се подготвим за изследвания на Марс“, поясни още Робърт Лайтфут.

По думите му НАСА ще окаже съдействие, за да може първият търговски самоходен апарат на лунната повърхност да започне да функционира през 2020 г. Това ще гарантира „националното стратегическо присъствие“ на САЩ на естествения спътник на Земята.

„В областта на изследванията на Марс и други планети в Слънчевата система САЩ възнамеряват да съхранят лидерската си позиция“, поясни Лайтфут. „През 2020 г. към Марс ще бъде изпратен самоходен апарат и това ще е първата стъпка за проверка на възможностите за доставяне на образец от грунта на марсианската повърхност. Тази програма ще открие пътища за по-нататъшни изследвания“, допълва той.

- реклама -