НАСА

НАСА ще проучи опасен за Земята астероид

НАСА планира да изпрати сонда, която да събере проби от астероид, който представлява потенциална заплаха за Земята, пише британското издание „Индипендънт“.

Астероидът е видим с човешко око

Астероидът, на име Бену, може да бъде видят от планетата веднъж на всеки шест години, когато преминава през нашата орбита. Той е с размер от около 500 м и пътува около Слънцето със скорост от над 101 000 км/ч.

Очаква се Бену да премине между Земята и Луната през 2135 г. Според професора по планетарни науки Данте Лаурета от Университета в Аризона това близко преминаване „ще дръпне орбитата на Бену, поставяйки го потенциално на пътя на Земята по-късно през века“.

Според Лаурета следователят, който отговаря за мисията на сондата Osiris-Rex, е посочил, че тя ще кацне на астероида, ще събере проби от него и след това ще се върне отново на Земята. По неговите думи информацията за размера, масата и състава на космическата скала може да са от съществено значение за учените.

Сондата Osiris-Rex ще излети от планетата през септември и ще кацне на астероида през 2018 г. Там тя ще прекара една година, събирайки информация за химичния състав и геоложката история на скалата. Очаква се тя да се завърне на Земята през 2023 г.

- реклама -