НАСА потвърди, че космическият апарат „ИнСайт“ е поел курс към Марс – ВИДЕО

НАСА потвърди, че космическият апарат „ИнСайт“ е излязъл от околоземна орбита и е поел курс към Марс, съобщи Асошиейтед прес.

След като изстрелването премина гладко рано сутринта местно време в Калифорния, ракетата „Атлас 5“ изведе сондата на временна околоземна орбита. Час по-късно двигателите на горната степен на ракетата се включиха и изведоха „ИнСайт“ на траектория към Марс.

След освобождаването на сондата, от нея се отделиха два миниспътника „КюбСат“, наречени УОЛ.И и ИВА на анимационните герои. Те ще следват апарата шест месеца по пътя му към Марс, за да бъдат изпробвани като потенциална комуникационна връзка с „ИнСайт“ за спускането му на Марс.

Космическият апарат ще пътува до целта си повече от шест месеца. Кацането му е насрочено за 26 ноември, след като измине 484 милиона километра. За място на кацане на Марс е избрана равнината Елизиум планум. След това „ИнСайт“ ще започне безпрецедентни геоложки изследвания.

Пробите, които марсоходът ще вземе, ще бъдат от 3 м до 10 м под повърхността на Марс, като това е 15 пъти по-дълбоко от всяка предишна мисия.

Разбирането на температурите на Червената планета е ключово за желанието на НАСА да изпрати хора там до 2030 г. и за да се разбере от колко нагряване ще се нуждае една бъдеща база.

През деня в летен ден около екватора на Марс температурите са около 20 градуса по Целзий, а вечерно време стигат до -73 градуса по Целзий.

„Важна част от знанието е да знаем, как се развива планетата”, казва Грийн. „Трябва като хора да можем да живеем и работим там”, допълни той.

- реклама -