НАСА

НАСА няма да изпрати астронавти на Луната, докато Тръмп е президент

Завръщането на американски астронавти на Луната е един от космическите приоритети на президента на САЩ Доналд Тръмп, но подобен полет едва ли би се състоял по време на неговия мандат в Белия дом, пише в. „Ню Йорк таймс“, цитиран от БТА.

Дори и Тръмп да бъде преизбран за втори път, НАСА няма да може да успее за това време да изпрати пилотирана мисия до естествения спътник на Земята. Вестникът се позовава на свои източници от американското космическо ведомство и на проекта за за неговото държавно финансиране през финансовата 2019 година.

От документа следва, че сегашната администрация възнамерява да предостави на частния сектор главната роля в усвояването на космическото пространство, включително и полетите до Луната. Вашингтон ще прекрати финансирането на Международната космическа станция от 2024 година.

Според проектобюджета на САЩ за следващата финансова година, Белият дом ще отдели за НАСА 19,9 милиарда долара, с 370 милиона повече от текущата. Финансирането няма да се променя до 2023 година.От това следва, че финансовите възможности на космическото ведомство ще се съкратят. „Полет на американски астронавти до Луната няма да има докато Тръмп не напусне Овалния кабинет, дори и той да победи на следващите избори“, изтъква вестникът.

НАСА очаква 50 млн. долара за изпращане на сонда на Марс

Администрацията на САЩ подкрепя изпращането на Червената планета на марсоход, който сигурно ще се отправи на космическото си пътешествие през 2020 г.

„Освен това бюджетът предвижда отпускането на 50 млн. долара за мисия, при която от Марс да бъдат донесени геоложки проби. Това отдавна е научна цел с висок приоритет и крайъгълен камък в по-нататъшното изучаване на Марс“, се казва в предложението на американското правителство, което е внесено за разглеждане в Конгреса.

В него се съобщава, че администрацията на САЩ е взела решение за отказ от проект за построяването на нов орбитален телескоп, който да работи в инфрачервения диапазон (WFIRST), заради неговата висока цена. Остава планираната разработка на свръхзвуков самолет „X-plane“, чийто първи полет трябва да се осъществи през 2020 г.

- реклама -