Нарушена е херметизацията на черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29

Черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29 вече е отворена, но е с нарушена херметизация, съобщи NOVA, позовавайки се на свои източници.

Експертите допълват, че това не е фатално, но трябва да се свържат с производителя в Украйна, което ще отнеме време.

Кутията беше извадена от морското дъно и пренесена със самолет от Варна в авиобазата „Граф Игнатиево“, 15 дни след катастрофата.

Експертите обаче трябва да проверят дали записите от полета са запазени. Инцидентът, при който загина майор Валентин Терзиев, стана в ранните часове на 9-ти юни.

Технически проблем забавя свалянето и обработването на данните от откритата вчера черна кутия на падналия изтребител МиГ 29..

„Някои от участъците от платките в черната кутия са с нарушена херметизация и с възможни повреди. Има и лентов кабел, който е скъсан. Всичко това налага да се обърнем към специализирана лаборатория на производителя, за да поискаме съдействие да бъдат снети данните в черната кутия“, поясни министърът на отбраната Георги Панайотов в интервю за БНР.

„Не са разчетени част от данните на черната кутия, а данните все още не могат да бъдат снети“, уточни Панайотов. Той прогнозира, че това ще се случи в рамките на дни.

Техническите пречки са преодолими, каза още министър Панайотов, позовавайки се на експертна оценка.

В предаването „Преди всички“ той увери, че условията за пускане на мишената са спазени. След пускането й от височина 7000 метра със скорост 480 км/ч обаче тя е започнала да пада с много по-бърза вертикална скорост, подчерта Панайотов.

„Това е забелязано от наблюдателен пункт и е установено. Това е факт. /…/ Очевидно има проблем някъде.“

Текат две разследвания – едното е на Военна полиция, другото е на прокуратурата, припомни военният министър.

„Прокуратурата търси евентуално виновни за нещо, което не е направено както трябва.“

Разследването на Военна полиция е към своя край. Установени са фактите и обстоятелствата около целия полет, с изключение на действията на пилота през последните 13 секунди, каза Георги Панайотов.

 

- реклама -