Нарушен ли е законът при срещата на Рашков с обвиняемият за АМ „Хемус“ ?

Бившият данъчен служител Борислав Колев, обвинен за пране на пари и прибирането на 53 млн. лв. от средствата за АМ „Хемус“ поиска да се срещне лично с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и с главния прокурор Иван Гешев.

Искането му беше предадено пред съда от брата на Колев – Иво – по време на заседанието, на което беше взето решение за мярката му за неотклонение.

Припомняме, че самият обвиняем не се появи на заседанието на съда за мярката за неотклонение, тъй като преди седмица му прилоша и припадна в залата. Софийският апелативен съд реши, че Борислав Колев трябва да се върне обратно в следствения арест.

Призивът на обвиняемия идва седмица след скандала между ГДБОП и прокуратурата заради искането на полицията да получи допълнителни показания от Колев в замяна на обещание той да остане под домашен арест.

В какво качество Бойко Рашков се вижда с обвиняемо лице, за което по-рано е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ от Апелативен съд.

На практика изглежда така – обвиняемият по АМ „Хемус“ е отвлечен от дома си, където е бил под „домашен арест“, за да бъде заведен за среща с вътрешния министър.

Според Закона за министерство на вътрешните работи:

Чл. 15. (1) Дейността по разследване на престъпления се осъществява от разследващи полицаи и други полицейски органи при условията и по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.

(5) Горестоящите ръководители нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването.

 

На практика Рашков върши престъпление съгласявайки се със срещата.

 

След срещата с обвиняемия, вътрешния министър обяви, че  е „чул имена и не е изненадан.“ В типчиния си стил, той допълни, че те станат известни,  когато разследването напредне.

 

 

- реклама -