Народното събрание ще гледа решението за Република Северна Македония

Народното събрание ще гледа решението за Република Северна Македония.

Вчера на заседание на комисията по външна политика

народните представители одобриха проекта на решение, внесен от председателя на ПГ „Демократична България“ Христо Иванов.

В него се предвижда прецизиране на текста на проекта на Заключенията на Съвета, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ в разпоредбите, в които са споменати други народи, на равна основа с тях.

Преди това депутатите от комисията изслушаха

министърът на външните работа в оставка Теодора Генчовска. В ресорната комисия постъпиха още два проекта на решения за РСМ от депутатите на ДПС и друго, внесено от ПГ ГЕРБ-СДС.

Проектът на ДПС бе внесен след гласуването на вота на недоверие към правителството на Кирил Петков. В него се посочва, че Народното събрание одобрява предложения от френското председателство проект на Преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония (РСМ) и Албания и задължава Министерския съвет незабавно да предприеме всички необходими действия в изпълнение на решението на парламента.

Предложението на ГЕРБ-СДС предвижда

предприемане на действия от Министерския съвет за одобрение на проекта на Преговорната рамка и проекта на Заключение на Съвета на ЕС за европейската интеграция на РСМ.

На интернет страницата на парламента е публикуван и проект на програма за редовен парламентарен контрол. На въпроси и питания на народни представители ще отговарят петима министри в оставка – Теодора Генчовска, Асена Сербезова, Атанас Атанасов, Иван Иванов и Бойко Рашков.

Междувременно по въпроса със започването на

преговори за присъединяване на Скопие и Тирана напредък все още няма, но европейските лидери изразиха увереност, че до часове България ще вдигне ветото. 26-те се надяват до края на френското председателство да започне процеса по преговори. Тази увереност изразиха Шарл Мишел и Емануел Макрон на пресконференция.

“Истината е, че Северна Македония свърши историческа работа, със смелостта на някои от ръководителите й, като Зоран Заев, които поеха риска да променят конституцията и името на страната. Със закъснение, една друга страна реагира и поиска промени. Не можем да се правим, че това не съществува.

Справедливо ли е това спрямо Северна Македония?

Честно да ви кажа, не. Затова и оказахме през последните месеци колективен натиск върху България. Това е и резултат от политическата криза в България и не можем да се правим, че това не е така. Искам да поздравя политическата ангажираност и смелостта на министър-председателя Петков, който направи всичко възможно и сме близо до споразумение. Направихме предложение, съгласувано с едните и другите, което дава право на българските искания и е съвместимо с това, което Северна Македония може да направи. Очакваме през следващите часове вот в българския парламент и разчитам на всички партии в него. Разчитаме и на българския президент”, каза френският президент.

Още по темата:

 БТА

- реклама -
error: Съдържанието е защитено