ратификация

Народното събрание ратифицира договора за купуването на новите изтребители F-16 и тяхната поддръжка – ОБЗОР

Със 124 гласа „за“, 83 „против“ и 3 „въздържали се“ депутатите ратифицираха международния договор за самолетите F-16 и свързаната с тях поддръжка.

Това бе първото гласуване на ратификацията. Тя бе подкрепена от ГЕРБ, ДПС и ВМРО, а против сделката с американската страна се обявиха от БСП, „Воля“, НФСБ и „Атака“.

Сделката за осемте американски изтребителя бе обект на над 5-часов дебат, в рамките на който депутатите обсъждаха цялостния пакет – самолети, оборудване за мисиите, наземно обслужване, въоръжение, както и обучение на летци и технически състав.

Всичко е на стойност малко над 1,256 млрд. щатски долара

Това е цената, която страната ни трябва да заплати, за да издигне на ново ниво бойните способности на българската авиация и да я направи оперативно съвместима с партньорите на НАТО.

Първоначалната цена бе 1,41 млрд. долара, но българският преговорен екип постигна съгласие с американската страна за намаляването ѝ, при запазване на пакета от способности.

изтребители
Художествен прототип на изтребител F-16-Block-70

Каракачанов: Ще бъдем първата държава на Балканите с F-16 Block 70

С покупката на F-16 Block 70 ние ще бъдем първата държава на Балканите, която ще има такъв самолет, заяви министърът на отбраната. Красимир Каракачанов направи изказване от парламентарната трибуна по време на дебатите. „С тези финансови възможности, които има България, този избор на самолет е най-добрият. Елементарният популизъм да изчисляваме колко лева би увеличило това пенсиите, просто е несъстоятелен. Няма просперираща държава, която няма надеждна сигурност и надеждна армия. Това става не само с увеличаването на заплатите, което това правителство прави два пъти. Надеждността на Българската армия зависи и от въоръжението и оборудването, което ние ще дадем на нашите военнослужещи“, заяви Каракачанов, защитавайки необходимостта от сделката.

Според него несъстоятелна е една от основните критиките на противниците на сделката, а именно, че самолетът все още не е произведен. „F-16 е най-произвежданият самолет в света. Ама бил стар модел. То и Мерцедес имат модел от 60-те години, но имат и последен модел“, подчерта Каракачанов. Според него техническите качества на F-16 Block 70 прави самолета най-добрия избор за страната ни, в отношение цена-качество.

Разпалени дебати предхождаха ратификацията

Мустафа Карадайъ декларира пълната подкрепа на групата на ДПС за договорите, като се аргументира с последователната евро-атлантическа линия на движението, съобщи БТА. Решението по думите му е стратегическо за националната ни сигурност, но то е само стъпка към нея. „Наред с компетентност са необходими воля, решителност, държавническо мислене“, подчерта той. И изтъкна, че договорите ще дадат възможност на България да укрепи авторитета и ролята си на надежден поддръжник на мира в региона и евроатлантически партньор.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки го репликира, определяйки сделката като „най-грабителската“ и в тази връзка опасна за националната ни сигурност.

За пореден път обърна внимание на проблемите в здравеопазването, на пенсионерите, на нуждата от финансиране на спорта. „Не сме против превъоръжаването на армията, но първо хората, нивото им на живот“, декларира той. Поиска гласуването на ратификациите да бъде отложена с шест месеца, за да се рестартират преговорите, но предложението беше отхвърлено.

„Ние финансираме развойната дейност на основния доставчик Lockheed Martin и още няколко десетки американски фирми от военно-промишления комплекс. Защо? Защото към момента F-16 Block 70 е на чертожната дъска. Такъв самолет няма“, заяви депутатът от БСП Румен Гечев.

„Това е единственият самолет в света, който е напълно невидим. Никой не може да го види, тъй като той не е окомплектован и не лети никъде“, коментира още той от парламентарната трибуна.

От БСП аргументираха позицията си против сделката и с факта, че изтребителят F-16 Block 70 не е въоръжение дори и в САЩ, страната-производител. Предишни модели на изтребителя обаче летят в много страни по света, което го превръща в един от най-масовите самолети.

- реклама -