парламент

Народното събрание отлага гласуването на министерските оставки

Народното събрание отлага гласуването на министерските оставки, президентът не е подписал указа за освобождаване на Младен Маринов от поста си главен секретар на МВР

Това заяви от парламентарната трибуна председателят на НС Цвета Караянчева.

На пленарното заседание днес парламентът трябваше да гласува оставките на министрите на регионалното развитие и благоустройството, на вътрешните работи и на транспорта – Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски.

Тримата депозираха оставките си след настояване на премиера Бойко Борисов, а повод за тях стана тежката автобусна катастрофа в Искърското дефиле, при която загинаха 17 души.

Веднага след приемането на оставките депутатите трябваше да гласуват и номинациите на новите министри. Сред тях е и главният секретар на МВР Младен Маринов, който ще заеме поста министър на вътрешните работи на мястото на Валентин Радев. За да стане рокадата, трябваше президентът Румен Радев за подпише указ за неговото освобождаване. Засега обаче този документ не е постъпил в Народното събрание.

Ако документът постъпи в парламента до края на работния ден, точката с оставките ще влезе в дневния ред. Засега обаче не е ясно кога може да стане това. Според политически коментатори това е част от войната между БСП и ГЕРБ. Други пък твърдят, че не е нужно трите оставки да бъдат гласувани заедно. Можело е днес да се дебатират другите две, а назначението на Младен Маринов да остане за друг ден.

- реклама -