Кирил Петков
сн. БГНЕС

Нарочна комисия и финансов контрол влизат в ББР заради съмнително раздавани средства

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви пред bTV, че специална комисия ще влезе в Българската банка за развитие, за да види защо е подпомагала 8 души, от които 4-ма може би са свързани.

„Назначавам комисия за публичен контрол на средствата и за прозрачност заедно с Агенцията за финансов контрол, заедно с одитния отдел на Министерството на икономиката и ще влезем в ББР, за да видим как са изразходвани тези средства и защо по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а се дава почит 1 милиард на 8 човека, от които 4 са може би свързани“, коментира Петков.

Според него и други „не са случайни“.

„За мен беше интересно да видя първия доклад на Сметната палата за ББР или банката, финансирана с държавни пари – нейната основна мисия е да финансира малки и средни предприятия, да помага на малкия бизнес, който не успява да се финансира от част от търговският банки. Първите 8 кредита към 8-те големи клиента са за 946 милиона, над 118 милиона е получил всеки от тях, огромни държавни средства са дадени само на 8 компании. С тези пари може да се финансират 946 фирми. 4 от тези 8 – има и  журналистически разследвания за тях, които показва, че вероятно има недиректна връзка с Пеевски. Над 500 милиона са дадени на тези фирми“, каза още служебният министър на икономиката.

Припомняме ви, че миналият април бе освободен директорът на ББР Стоян Мавродиев по искане на Борисов, заради отпуснат кредит от 75 млн. лева на дружество, свързано с колекторска фирма.

Назначеният тогава нов надзорен съвет ще бъде сменен, посочи днес служебния министър Петков.

- реклама -