Наркокартели перат милиарди чрез китайски парични брокери

Наркокартелите, действащи в Италия, все повече използват сенчести мрежи от нелицензирани китайски парични брокери, за да прикрият трансгранични плащания, съобщава Reuters.

Анализът на италиански съдебни органи показва, че проблемът, с който американските власти се борят от години заради латиноамериканските наркогрупи, започва да пуска корени и в Европа.

7 служители на съдебната система и правоприлагащите органи заявяват пред агенцията, че се отчита тенденция на засилено използване на мрежите за парични преводи, които работят без лесно проследима следа и улесняват бързите плащания.

Методът на превод включва депозиране на сума при паричен брокер в една държава, докато друг агент от мрежата в друга част на света изплаща еквивалентната сума на получателя.

„Явлението става масово“, казва националният прокурор за борба с мафията в Италия Барбара Сардженти, която координира разследванията както в страната, така и в чужбина.

Тъй като парите се прехвърлят извън банковата система, за властите е много трудно да ги идентифицират и проследят, допълва тя.

„Този вид финансово посредничество подкопава цялата международна система за борба с прането на пари“, която се основава на контрола и анализа на банковите транзакции. Подобни мерки са ключово оръжие в борбата с престъпните групировки“, обяснява прокурорът.

Италианските власти обявиха поне шест разследвания, свързани с наркобанди и китайски платежни мрежи, откакто проблемът беше публично оповестен за първи път преди около пет години.

Според властите и съдебните документи, разгледани от Reuters, тези разследвания включват предполагаеми плащания към доставчици на наркотици в Латинска Америка, Мароко и Испания.

Властите на САЩ вече заявиха, че китайските „брокери на пари“ са една от най-тревожните нови заплахи във войната им срещу наркотиците.

Според източниците на агенцията, паричните преводи са част от по-широк набор от услуги, предлагани от свързани с Китай организации, включително улесняване на укриването на данъци, в рамките на това, което италианските власти наричат „подземна“ банкова система.

- реклама -