Турция

Напрежението между Анкара и Берлин расте, Турция арестува двама германски граждани

Двама германци са арестувани в Турция „по политически причини” вчера на летище „Анталия”. Самоличността на задържаните не се съобщава. От Министерството на външните работи в Берлин съобщиха, че се прави опит за контакт с тях.

Немските дипломати за момента са лишени от достъп до задържаните

Задържаните са само с германско гражданство, а не двойни граждани, каквито са повечето задържани в Турция германци, съобщава телевизионният канал CNN Türk. По информация на германското МВнР, Консулството на Германия в град Измир е било информирано за случая по неофициални канали, т.е. извън установената практика по силата на Виенските конвенции за дипломатическите и консулските отношения от 1961 година.

Според германското ведомство, 55 души германски граждани са в затвора в Турция, а в 12 от случаите става дума за политически мотивирани арести.

Връзките между Германия, където живеят 3 млн. етнически турци, и Турция са обтегнати, особено след миналогодишния опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган. След него Германия вече спря 11 отделни оръжейни доставки за Турция, които включваха пистолети, муниции или компоненти за оръжия.

Отношенията допълнително и рязко се влошиха, след като турски съд реши шестима активисти да останат в ареста по подозрение, че са помагали на „терористична” група. Един от тях е германецът Петер Щойтнер.

По ирония на съдбата по-рано в петък говорителят на Министерството на външните работи Щефан Зайберт обърна внимание, че на 1 септември се навършват 200 дни от ареста на Дениз Юджел – кореспондент на Die Welt.

- реклама -