Косово Сърбия мита независимост Вучич Харадинай

Напрежението ескалира: Мита срещу независимост на Косово, Сърбия отвръща на удара

Въвеждането на мита от 100% върху сръбския внос от страна на Косово предизвика нова вълна на напрежение между двете страни.

Косовският премиер Рамуш Харадинай твърди, че ще остави митата докато Сърбия не признае независимостта на бившата си автономна област.

С това той пренебрегна призивите на ЕС да отмени решението.

Митата „ще бъдат постоянни, докато Сърбия не признае Косово за независима и суверенна държава „, заяви Харадинай пред парламента.

Косово повиши митата за сръбските и босненските стоки, след като обвини Сърбия, че блокира предишната си провинция да се присъедини към международната полицейска организация Интерпол. Белград отдавна се бори да блокира Прищина от присъединяването му към международни организации, включително към ООН.

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи днес по време на среща с косовски сърби, че албанците са разположили военни отряди в северната част на Косово.

„Имаме информация за придвижване на албански отряди от базата „Белведере“ и „Врело“ към Северно Косово“, заяви Вучич. „Възможно е те да се придвижват, за да поемат контрола над язовира (Газивода), да покажат мускули и да контролират зелените преходи на север, за да попречат на внасянето на всеки товар“.

Вучич постави под въпрос дали Прищина може да опита „да предотврати всякакво а движение на стоки към косовските сръбски общности“, предаде N1.

„Приготвили сме нещо за вас, да ви покажем какво можем да направим като държава при ограничените ни възможности, особено след установяването на граничните пунктове при Ярине и Ранилуг през 2011 година. Няма нужда да повтарям, че няма да бъдете оставени на нечия милост“, каза Вучич на косовските сърби.

„Призоваваме за мир и компромис, което е единственото ни решение, но се страхувам, че те не разбраха това или осъзнаха, че това е нашата слабост“, обясни сръбският президент, визирайки Прищина.

Твърденията на Белград бяха опровергани от Бесим Хоти, който е полицейски шеф в Северно Косово.

„На север няма полицейски операции, нито пък полицията и митническият персонал са подсилени на пунктовете със Сърбия. Ситуацията е нормална“, каза Хоти пред АФП.

Сърбия е в отдавнашна вражда срещу независимостта на съседно Косово, което Белград отказва да признае, като се има предвид, че територията, населена с албанско мнозинство, е на провинция отцепник.

Сърбия е най-големият търговски партньор на Косово в региона, като износът ѝ възлиза на повече от 400 милиона евро годишно.

Ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини призова Косово „незабавно да отмени“ 100-процентото мито, което тя определи като „явно нарушение“ на регионален пакт за свободна търговия.

Вучич заяви, че митата ще доведат до фактическа забрана на търговията и че Сърбия няма да възобнови диалога си с Косово, докато не бъде отменена мярката.

Съседите са в преговори, ръководени от ЕС, за да нормализират отношенията си в продължение на няколко години, като действията „око за око“ забавят напредъка и периодично увеличават напрежението.

Вучич обяви категорично, че Сърбия няма да признае Косово.

Косово се отдели от Сърбия след кървава партизанска война, в която през 1998-99 г. бяха убити повече от 13 000 души, предимно етнически албанци.

- реклама -