Израел, Иран, удари, Сирия, Антонио Гутериш, изявление, ЕС

Напрежението ескалира! Гутериш призова за незабавно прекратяване на враждебните действия между Израел и Иран

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова в изявление за „незабавно прекратяване на всички враждебни действия и провокации, за да се избегне нов конфликт“ в Близкия изток.

Изявлението идва след израелско-иранската ескалация на сирийска територия.

Гутериш поиска и от Съвета за сигурност да продължи активно да работи по сирийския въпрос за постигане на политическо решение.
До момента никоя от 15-те страни – членки на Съвета за сигурност на ООН, не е поискала извънредно заседание заради безпрецедентната военна ескалация между Израел и Иран.

Постоянният представител на Израел Дани Данон, чиято страна не е член на Съвета за сигурност, съобщи, че е изпратил писма до Съвета и до генералния секретар с искане „да осъдят проявите на агресия на Иран“, както и да поискат от Иран „изтегляне на военното му присъствие в Сирия“.

През изминалата нощ Израел нанесе десетки въздушни удари по обекти в Сирия, представени като ирански позиции. Израел твърди, че е реагирал на ирански ракетен обстрел по частта от Голанските възвишения под негов контрол.

Европейският съюз призова различните участници в противопоставянето между Израел и Иран „да дадат доказателства за въздържане“ и „да избягват всяка ескалация“.

Комюникето на службата за външни връзки на ЕС е разпространено днес вечерта.

„Информациите за иранските атаки срещу позиции на израелската армия от Сирия, на които Израел отговори с удари по ирански цели в Сирия са изключително обезпокоителни“, пише в съобщението.

- реклама -