Турция

Напрежение заради вота в Истанбул, возят избиратели да гласуват в съседни райони

Към 19 ч. турско време напливът към секциите в истанбулския район Авдъжалар достигна невиждан пик, напрежението сред избирателите ескалира, създаде се мигновена организация и те бяха транспортирани с автобуси до секциите в други квартали на мегаполиса.

Общинската власт в Авджълар пое ситуацията в свои ръце и осигури автобусите, с които големи групи желаещи да гласуват бяха превозвани към другите райони.

Хора припадат по опашките

Общинската съветничка в тази община Гюлтен Ярбасан заяви, че притокът на избиратели не стихва и опашките не намаляват още от сутринта, поради което се е наложило да се намесят местните власти.

„Става дума за хора и с българско гражданство, които искат да упражнят правото си на вот, но са подложени на големи препятствия. Пренасочването им към секциите в другите райони също не дава гаранции, че и там ще могат да се доберат до урните. Стресът е огромен, много хора припадат, докато висят по опашките. Моля се България да има предвид напрежението, на което са подложени избирателите и да помисли за следващия вот, без да си затваря очите за всичките трудности, с които се наложи те да се сблъскат“, призова Ярбасан.

избори, Турция, гласуване

Според информационната агенция „Доган“ специално за изборите за парламент от Турция за България са отпътували 10 000 двойни граждани. В България живеят 1,1 милиона турци, от които 650 000 имат правото на глас, посочва още агенцията и припомня враждебното отношение на отделни политически партии към изборните „туристи“, както и блокадите на границата, с които бе направен опит автобусите да бъдат върнати обратно в Турция.

Въпреки протестите обаче 10 000 души са пристигнали в България, но много от тях в секциите се натъкнали с изненада на факта, че имената им са изтрити от избирателните списъци. Онези, които не са били в състояние да се справят с попълването на задължителната декларация на български език, удостоверяваща, че не са гласували и на друго място, са били подпомогнати от активистите на двете турски партии. През целия ден турските медии информират в обширни репортажи за хода на изборния процес както в Турция, така и в България.

- реклама -