Напрежение във властта! Ненчев към ГЕРБ: Аз съм вашият министър

Напрежение във властта след изказването на лидера на ДСБ Радан Кънев от тази сутрин. В интервю за Нова телевизия Кънев заяви, че само двама министри Нинколай Ненчев и Даниел Митов защитават интересите на България в НАТО, но премиерът Борисов подронвал усилията им.

Възмутени от изказванията на Кънев, ГЕРБ привикаха министъра на отбраната Николай Ненчев на крака в парламента, за да обясни дали и той споделя мнението на лидера на ДСБ.

„Възмутиха се колегите, особено тези, които работим пряко с министъра на отбраната“, обясни Валентин Радев, зам.-председател на Комисията по отбрана.

„Най-силно ни засегна това, че за гарант за евроатлантическата ориентация на България са двама министри – на отбраната и външните работи. Не правителството и всички ние, които гласуваме и мнозинството в парламента… Това така ли е, гарантът за евроатлантическата ориентация кой е всъщност – не е ли мнозинството и ПГ на ГЕРБ заедно с партньорите от РБ, когато са ни помагали?“

Валентин Радев допълни, че самият Ненчев казал пред депутатите на ГЕРБ: „аз съм вашият министър, ако получавам вашата подкрепа”.

Военният министър Николай Ненчев обясни пред медиите, че заедно с ГЕРБ са постигнали много в сферата на отбраната.

„Използвах за пореден път случая да благодаря на ПГ на ГЕРБ за подкрепата, която съм получавал в цялост. Благодарих за всичко онова, което правим за България да бъде ясен предвидим и последователен член на НАТО”.

Ненчев подчерта, че няма разминавания с премиера, а напротив – винаги имали много добра комуникация.

Министърът на отбраната посочи, че никога не е твърдял, че само той и външният министър са гарантите за евроатлантическата ориентация на България. „Гаранти за евроатлантическата ориентация са Министерски съвет и мнозинството в НС”, посочи още Ненчев.

В същото време външният министър Даниел Митов защити политиката на правителството във Фейсбук.

„Българското правителство – министър-председателят и всички министри работят ежедневно за това България да бъде пълноценен член на ЕС и НАТО. Всички ние сме убедени, че участието ни в тези два наднационални формата разширява инструментите, възможностите и перспективите за реализирането на българския национален интерес. Внушаването на алтернативни пътища пред България, както и поставянето на евро-атлантическия ни избор във фокуса на вътрешнополитическата интрига, обслужва интереси, различни от тези на България. Демокрацията, сигурността и свободата не са патент на този или онзи политик, а споделеното вярване на моето поколение българи и непосредствена цел на българското правителство“, написа Митов.

- реклама -
2024 gerb leaderboard bottom posts