проверки, РЗИ, сертификати, нарушения
снимка: Unsplash

Напрежение в Пловдив: Служители на РЗОК бойкотираха новите мерки

Напрежение сред служителите на Районната здравноосигурителна каса в Пловдив заради зелените сертификати. Тази сутрин те се вдигнаха на бунт, а голяма част от тях не отидоха на работа, като излязоха в отпуск.

Причината е заповед на управителя на Националната каса Петко Салчев, с която от днес работещите в държавната институция ще се допускат на работните си места само срещу зелен сертификат, с валиден документ за преболедуване или отрицателен PCR тест.

Според служителите разпоредбата е незаконна, защото няма такова изискване в заповедта на здравния министър. Синдикатите вече са поискали шефът на Националната каса да отмени разпореждането си.

„Тази сутрин струваше 10 лева антигенния тест, който си направих. На всичкото отгоре трябва да изчакваме някакви опашки. Не знаем дали ще стигнем навреме на работа. Аз работя с граждани и закъсненията се отразяват негативно върху имиджа на цялата институция. Поради тази причина бих била доволна, ако няма такива изисквания”, твърди Елмира Хаджиева, главен експерт в РЗОК- Пловдив, цитирана от Нова телевизия.

“Не може ли нашите работодатели да осигурят безплатни тестове, за да може да идваме нормaлно на работа?”, пита Христина Найденова – експерт в РЗОК- Пловдив

„Управителят на НЗОК е спуснал заповед, която ние сме длъжни да я спазваме. От днес служителите, които идват на работа трябва задължително да имат или зелен сертификат, или антигенен тест или PCR, ако не искат да изпълня тези условия мога да ги пусна в отпуск- платен, неплатен…”, посочва Йорданка Караиванова директор на РЗОК- Пловдив.

Пред БТА говорителят на НЗОК Мария Димитрова обясни, че няма напрежение в регионалната структура на касата във връзка с изискването служителите да ходят на работа със зелен сертификат. По думите ѝ освен ваксина и преболедуване, служителите имат възможност да си правят 24- и 48-часови тестове срещу 10 лв.

Тя обаче не отрече, че сутринта е имало служители, които са отказали да си направят тестове, но според нея това не е попречило на работата на касата.

В тази връзка Димитрова припомни, че ваксините са безплатни и НЗОК няма как да поеме финансовата страна на тестовете.

На въпрос има ли служители в неплатен отпуска заради ситуацията Димитрова каза, че излизането в отпуск не се придружава с причината за това и РЗОК няма как да знае кой защо излиза в отпуск. Според нея обаче голяма част от тях са в неплатен отпуск заради децата, които от тази седмица са си вкъщи заради дистанционното обучение.

- реклама -