Напрежение в парламента, Павлов: Посредниците на газ заграбиха стотици милиони левове на гърба на българския потребител

Посредниците на газ заграбиха стотици милиони левове на гърба на българския потребител.

Това каза от парламентарната трибуна предложения за министър в кабинета „Габровски“ бивш председател на „Булгаргаз“ Николай Павлов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Булгаргаз осигуряваше минимум 1 милиард, който влизаше в българската икономика.

Относно азерския газ, ние предотвратихме плащането на неустойки и запазване на договорите, категоричен е Павлов.

Народът трябва да знае – двете трети, които ги получиха от Азербайджан, ги получиха на четири пъти по-висока цена, надплатени бяха 178 милиона долара, заяви Павлов.

„1 милион 930 хиляди долара – това се нарича надплащане. И нещо повече, освен това договорът е свързан с банкова гаранция. Покачвайки цената, вие покачихте и банковата гаранция, което значи нови 100 милиона долара, плюс допълнителни разходи за „Булгаргаз“.

Ние спасихме договора с Азербайджан, но господин Кирил Петков на 18 декември 2021 г. в неговия кабинет ще ви кажа какво говореше – „вие от „Булгаргаз“ трябва да заведете съдебен иск срещу Азербайджан“, а това означаваше край на диверсификацията, припомни Павлов.

Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ отговори на обвиненията му: „Анексът, който той беше подписал, се отказа от две трети от количеството на евтиния азерски газ, в полза на „Газпром“. Не само това – с аргумента, че този газ не можел да тече по никоя друга тръба, освен по новата гръцка връзка, която още не е изградена. За съжаление обаче, на 1 юли, този довод беше сгромолясан. Когато азерската компания прекара цялото количество през съществуващата тръба на Неа Месемврия. Това значи, че скогато е подписвал този договор, е занел, че може да мине прлез тази тръба, но е избрал да премине през „Газпром“.“

- реклама -