Напрежение в Македония. Пореден ден на протести, ВМРО-ДПМНЕ заседава извънредно

Протест срещу изборните резултати в Македония

Няколко стотин демонстранти се събраха на протест пред Държавната избирателна комисия в центъра на Скопие, за да протестират срещу резултатите от предсрочните парламентарни избори, проведени на 11 декември.

Това е четвърти пореден ден на протести пред ДИК.

Демонстрантите издигнаха огромни транспаранти с надпис „Доналд Тръмп, ние те обичаме!“, и „Джез Бейли, вдигни ръце от Македония!“. Както и през предишните дни множеството скандира срещу опозиционния СДСМ на Зоран Заев и пее патриотични песни.

ДИК трябваше да обяви окончателните резултати до 15-ти декември до полунощ, но комисията закъснява вече трети ден.

По време на заседанията на ДИК пред сградата през последните три дни се събираха недоволни граждани, предимно привърженици на ВМРО-ДПМНЕ и протестират срещу „опитите за фалшифициране на изборните резултати“.

Какво е „български влак“?

При дебатите в ДИК днес бе оспорено и твърдението, че по време на вота в неделя е имало т.нар. „български влак“.

„Български влак“ означава, че избирателят получава попълнена бюлетина преди да влезе в секцията и на излизане връща празна, която е получил от избирателната комисия и я предава на лицето, което му е връчило попълнената.

Според оповестените в понеделник резултати от ДИК ВМРО-ДПМНЕ получава 51 мандата, СДСМ – 49, ДСИ – 10, Движението „Беса“-5, Албанският алианс – 3 и ДПА два мандата. От ВМРО-ДПМНЕ на няколко пъти призоваха ДИК да спазва закона и да не се опитва да открадне победата на партията.

ВМРО-ДПМНЕ се събира на извънредно заседание поради „опитите за фалшифициране на резултатите“

Изъплнителният комитет на управляващата партия в Република Македония ВМРО-ДПМНЕ се събира на извънредно заседание „поради политическата ситуация в страната и манипулациите от страна на Държавната избирателна комисия.

Това се казва в съобщение на партията. В него се подчертава, че „ДИК се опитва да фалшифицира и анулира волята на гражданите, която бе изразена по време на свободни, честни и демократични избори проведени на 11-ти декември“.

Заев призова за търпение

Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ в Република Македония Зоран Заев „призова гражданите да не се подават на провокации, включително и на този, който през последните 10 години е унищожил страната“.

Неговото време приключи, написа Заев във Фейсбук по повод изявлението на ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който призова да спре натиска на чуждите дипломати в страната и опита за фалшифициране на изборните резултати от предсрочните парламентарни избори на 11-ти декември.

„Институциите трябва да си свършат работата съгласно Конституцията и законите. Сформирането на правителството не зависи от решенията на Държавната избирателна комисия /ДИК/ и Административния съд, но техните решения са важни за самите факти и истината….Ще има промени, независимо от волята на ВМРО-ДПМНЕ….Призовавам за достойно поведение и търпение“, написа още Зоран Заев.

 

- реклама -