Косово сърби албанци конфликт
снимката е илюстративна

Напрежение в Косово: Сирени за въдушна тревога и блокада на границата със Сърбия

Полицията в самопровъзгласилата се република Косово е блокирала административния пропускателен пункт Бърняк в Централна Сърбия, съобщава порталът Vecernje Novosti.

„След 18:15 ч. косовските полицаи затвориха пропускателния пункт Бърняк и по този начин блокираха движението на пътници и товари през пункта от територията на провинцията“, се казва в публикацията.

По-рано тази вечер в северния град Косовска Митровица с преобладаващо сръбско население прозвучаха сирени за въздушна тревога. Местните жители са започнали да строят барикади на тесни пътни участъци в град Рударе, на магистралата Прищина-Лепосавич и край град Звечан. Междувременно, според съобщения в медиите, около 200 албанци са се събрали в южната част на града близо до моста, водещ към северната страна на града.

Местните медии съобщават, че пред новата база на косовската гранична полиция са разположени много войници от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки. Появи се и информация за колони от автомобили пред контролно-пропускателния пункт Ярине в северната част на провинцията. В същото време сръбското министерство на отбраната официално опроверга информацията за разполагане на военни сили на територията на Косово и Метохия и призова да не се разпространяват дезинформации.

Косовското правителство съобщи, че от 1 август сръбските документи ще престанат да бъдат валидни на територията под негов контрол, а техните притежатели ще получат временна лична карта при влизане. В същото време собствениците на превозни средства със сръбски регистрационни табели ще бъдат задължени да ги преригистрират като RKS (Република Косово).

Днес сръбският президент Александър Вучич обяви в обръщение към гражданите, че в полунощ на 1 август косовската полиция ще започне операция в северната част на провинцията и ще блокира влизането на граждани с лични документи, издадени в Белград. Държавният глава призова косовските албански власти да спазват мира.

- реклама -