Хонг Конг протести стрелба ранен парламент Китай

Напрежение в Хонг Конг: Полицай стреля по демонстрант, евакуираха парламента

Полицай в Хонконг стреля по протестиращ с военно оръжие, пострадалият е хоспитализиран.

Това предават местните медии.

Според „Саут Чайна Морнинг пост“, протестиращият е ранен в областта на гръдния кош, като изданието не дава други подробности.

Инцидентът е станал около 16:00 местно време в района на Цуанван. Има следи от кръв в лявата част на гърдите на демонстранта и в момента той получава медицинска помощ. Пострадалият е откаран с кислородна маска до линейката на носилка.

Това е първият път, когато полицаите използват бойни патрони срещу протестиращи в началото на масови демонстрации. Преди това полицията изстреля само предупредителни изстрели във въздуха. Тя използва и сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. По данни на полицията, участниците в масовите безредици са използвали вещество с неизвестен произход, от което много полицаи и журналисти са получили изгаряния.

Малко преди това парламентът в Хонконг обяви незабавна евакуация на служителите си на фона на продължаващите протести.

Хонконгската опозиция по-рано планираше да проведе голям протестен марш на 1 октомври, но молбата за него беше отхвърлена. Това не спря протестиращите, които излязоха на улицата и влязоха в сблъсъци с полицията. Демонстрантите се групираха в различни райони на града, разбиват светофари и улични ограждения и крещят, издигайки лозунги.

По повод 70-годишнината от създаването на Китайската народна република, в Хонконг за днес беше планирана демонстрация на Гражданския форум за човешки права. Протестиращите нарекоха днешната акция „ден на скръб”. От съображения за сигурност правителството на Хонконг беше принудено да отмени празничните фойерверки, а церемонията по издигане на националния флаг беше преместена от улицата на закрито.

- реклама -