БНТ СЕМ генерален директор конкурс Денят започва с култура Кошлуков Каменаров бомба сигнал

Напрежение в БНТ! Защо служителите в обществената телевизия имат проблем с Емил Кошлуков?

Десетки граждани се събраха днес пред сградата на Българската национална телевизия (БНТ) на протест срещу програмния директор Емил Кошлуков.

Те поискаха оставката му заради проблем с предаването „Денят започва с култура”.

През последните дни се появиха информации, че Кошлуков е упражнявал натиск върху екипа за промяна на формата към по-лайфстайл звучене, както и за това какви интелектуалци и хора на изкуството в момента се канят като гости и които често правят и остри коментари за ситуацията в страната.

Кошлуков не отрече, че има критики към предаването, като в пространно обръщение в социалните мрежи посочи, че е нормално обществената телевизия да се бори за рейтинг; че кара някои от подчинените си да работят повече, отколкото са свикнали, както и че не приема критични забележки от „партийни централи” и „медии на олигарси”.

По този повод от „Денят започва с култура“  заявиха следното:

Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората. Такова е и предаването „Денят започва с култура“, което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков.

Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето защо заявяваме:

• Не защитаваме интересите на нито една партия – каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти.
• Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа.
• Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ – Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии.
• Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че
“Денят започва с култура” ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото.

С позиция излезе и Продуцентският съвет на БНТ. Ето какво написаха те:

По повод създалото се напрежение в последните дни ние, членовете на Продуцентския съвет на дирекция „Информация” на БНТ, заявяваме следното:

  • Знаем какво означава „обществена телевизия”. Правим я отдавна – и твърдим, че БНТ има много предавания, които хората харесват и гледат. За повече от 10 години БНТ не е ставала обект на голям публичен скандал. Свързали сме живота си с тази телевизия не защото сме нямали други предложения. А защото вярваме, че обществената медиа е основана на стандарти и принципи.
  • Тези принципи често се цитират, но припомняме, че те имат конкретно съдържание. Например, „редакционна независимост” означава решенията да се вземат след обсъждане, а не по прищевки. „Плурализъм” означава до ефир да имат достъп всички гледни точки съобразно тяхната тежест, а не според личните предпочитания на журналистите или началниците им. „Отговорност” означава да чуеш какво мисли за работата ти обществото – и то цялото, а не онази част, която ти отърва.
  • Защитавали сме тези принципи досега, ще ги защитаваме и в бъдеще. И това е лесно проверимо. Всеки мониторинг ще докаже, че всекидневните битки са ни научили що е то редакционна независимост, плурализъм и отговорност. Затова не приемаме нашия труд и дългогодишни усилия да бъдат подценявани или обиждани.
  • Отхвърляме внушението, че рейтингът е единственият критерий за успеха на една обществена медиа. Освен него, значение има и доверието. Тук досега БНТ водеше. Знаем как се прави рейтинг на всяка цена, но не искаме. Вярваме, че телевизията може да бъде достатъчно интересна, но и сериозна, задълбочена, насочена към всички обществени позиции, групи и възрасти. Това не е просто избор; това е дълг на БНТ към обществото.
  • Нямаме нужда да ни напомнят какво става другаде в Европа. БНТ не е най-малко гледаната европейска обществена телевизия, даже напротив. Със сигурност обаче е най-недофинансираната.
  • Ние не смятаме, че сме съвършени. Нито се съпротивляваме на промяната. Вярваме, че обществената телевизия е процес; тя е непрекъсната промяна. Тя изключва самодоволството и съпротивата срещу новото. Променяли сме се и ще продължим да се променяме. Но не смятаме да отстъпваме от принципите. Защото без тях обществена телевизия няма.
  • Искаме ясни гаранции от ръководството на БНТ, че принципите ще бъдат спазвани, а стандартите – защитени. Готови сме на диалог по всеки дискусионен въпрос. Настояваме нашата позиция да бъде обявена публично.
Генералният директор на БНТ Константин Каменаров коментира, че негов личен ангажимент е да защитава доброто име на БНТ.

Според него обществената телевизия е една от най-свободните медии, в която не е имало и няма да има забранени теми и гости. Същевременно фактът, че се издържа от субсидии, не значи, че тя трябва да бъде скучна, заяви Каменаров за Дневник. „Не бих нарекъл предаването „скучно“, давам си сметка, че то не може да счупи рейтинги. Нашите формати са по-специфични“, уточни Каменаров. Пред няколко медии вече той заяви, че предаването е ценно, а единственото му изискване към екипа е то да стане по-динамично.

На въпроса необходимо ли е „Денят започва с култура“ да представя евентуалната партийна принадлежност на гостите си, когато те не са поканени в политическо качество, а като експерти в конкретни области – една от критиките на Кошлуков към екипа на предаването, генералният директор отговори отрицателно, като подчерта, че това е неговото лично мнение.

Flashnews припомня: Константин Каменаров беше назначен за генерален директор на БНТ след конкурс, до чийто втори етап бяха допуснати петима кандидати. Един от тях беше Емил Кошлуков. В крайна сметка с мнозинството гласовете на членовете на СЕМ, Каменаров оглави обществената телевизия. Като част от неговата програма беше заложено и популяризирането на предаванията на БНТ на принципа на комерсиалните медии, без да се нарушава ролята й на обществена телевизия.

Преди Нова година Емил Кошлуков беше назначен за програмен директор на БНТ1. Едновременно с това той стана и водещ на предаването „Още от деня“ заедно с Поли Златарева.

СЕМ ще започне проверка в БНТ по сигнал от екипа на „Денят започва с култура“ за натиск от страна на програмния директор Емил Кошлуков.

Председателят на Съвета София Владимирова обяви, че във вторник има предварително планирана среща с ръководството на БНТ, в която трябва да бъде обсъдена тригодишната програма за управление на генералния директор Константин Каменаров. От него ще бъде поискана информация за казуса с предаването.

„СЕМ ще действа според своите правомощия, като подчертавам, че за нас основен принцип е да се спази правата на словото и ненамесата в редакционната политика на която и да е медия. Очакваме да ни запознаят изчерпателно какви мерки ще предприемат, защото това е до голяма степен вътрешен проблем на телевизията“, казва София Владимирова.

 

- реклама -