Беларус, протести, насилие, милиция

Напрежение в Беларус: Полицията стреля с гумени куршуми и бие протестиращите

Беларуската милиция влезе днес в сблъсъци с демонстранти в Минск за втора поредна вечер.

Силите на реда използваха гумени куршуми и сълзотворен газ, за да разпръснат многохилядните протести в столицата. Хората изпълниха улиците на Минск след резултатите от противоречивите президентски избори през уикенда, заявиха правозащитници.

Ранен е журналист, заяви свидетел пред АФП. Независими беларуски медии, включително tut.by, потвърдиха използването на прекомерна сили от страна на органите на реда.

Според очевидци милиционери са издърпвали демонстранти от тълпата и са ги биели с палки. Задържани са над 30 човека.

Междувременно ръководителят на беларуската служба за държавна сигурност, каза пред телевизия ОНТ, че службата му е осуетила покушение срещу основния опонент на Лукашенко Светлана Тихановска.
Председателят на Беларуския комитет за държавна сигурност (КГБ) Валерий Вакулчик каза, че службите за борба с екстремизма са засекли съобщение, че трябва да бъде принесена „свещена жертва“. „Подателят на съобщението е установен и скоро ще бъда задържан“, каза Вакулчик, цитиран от ТАСС.


По-рано днес Лукашенко заяви, че правоохранителните органи е трябвало по време на безредиците вчера да бранят не само обикновените граждани, но и членове на предизборния щаб на Тихановска, а също и опозиционни журналисти.

- реклама -