След щурма на парламента: Протестно шествие в центъра на София (Обновена + Видео)

Напрежение в центъра на София. След два опита за щурм към сградата на Народното събрание част от протестиращите срещу зеления сертификат се отправиха на протестно шествие. Част от тях се намират в района на Министерския съвет. Първоначално обявеното им намерение бе да стигнат до Здравното министерство.

Напрежението на протеста пред сградата на НС, организиран от ‘Възраждана“, нарасна. Въпреки засиленото полицейско присъствие, протестиращите пробиха кордона пред сградата в опит да влязат вътре в нея.

В резултат полицията се струпа пред централния вход на НС, за да предотврати нахлуване на недоволните протестиращи.

Чуваха се викове „Боклуци“ и „Оставка“. Преди това лидерът на „Възраждане“ все пак се включи на протеста онлайн – чрез платформата Zoom.

Костадинов призова протестиращите „да поискат сметка за безчинствата, на които е подложен целият български народ“.

„Днес вие сте тук на площада да измиете срама на една нация! Свободата не се извоюва чрез писане на статуси във Фейса! Свободата се извоюва на улицата“, обърна се той към протестиращите.

На място има и водно оръдие, което обаче все още не е използвано за разпръскване на хората.

Междувременно вътре в сградата на НС донесоха маса, която да сложат зад вратите на централния вход, с която да попречат при евентуално нахлуване на протестиращите.

Случващото се коментира депутатът Ивайло Мирчев от ДБ. Той заяви, че е участвал в много протести, до подобни безредици не се е стигало.

Обясни, че нормалното за полицията е, без да нараняват гражданите, да направят всичко възможно да запазят обществения ред.

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев се надява протестът на „Възраждане“ да мине без щети, последствия и пострадали хора.

Не бива да се допуска парламентът да бъде разрушен и това е не само най-важната институция за демокрацията, но и държавна институция, подчерта Дончев.

Той се надява полицията да успее да овладее протеста, като препрати медиите да питат управляващите за това какви да бъдат действията на органите на реда.

Покачването на напрежението наложи представители на протестиращите да се обърнат към полицията, които да дойдат да разговарят с тях. Поясниха, че са не искат напрежението да се ескалира, но се събрали на протест защото са принудени. „Ние сме тук да преговаряме“, каза един от протестиращите. Междувременно стана ясно, че искат при тях да излезат представители на ръководството на НС, с които да разговарят и да се намери разумно решение за свалянето на здравните мерки и зеления сертификат. Готови са да излъчат около 15 души, за да преговарят. Дадоха заявка обаче, че няма да правят отстъпки от исканията си.

Иначе самият протест започна в 12.00 часа. Половин час преди да започне протестът, прииждаха автобуси от цялата страна, които стоварваха протестиращи в близост до сградата на парламента.

На площада се оказаха хора от София, Хасково, Димитровград, Харманли, Варна, Пловдив, Велико Търново, Габрово и други градове. Към 12:30 ч. е бил арестуван и първият участник в протеста, известен на полицията, съобщава пък БНР.  По информация на Нова телевизия той е носел газов пистолет.

Оръжието е иззето, а задържаният е отведен в РУ.

На протеста е цялата парламентарна група на „Възраждане“ с изключение на Костадин Костадинов, който се включи онлайн.

На площада пред НС са хиляди граждани. Още преди началото на протеста организаторите обявиха, че в него ще се включат около 10 000 души от цялата страна, колко са обаче в действително е трудно към момента да се каже.

Преди протеста от партията се оплакаха, че полицията спират автобусите им, с които пътуват към София. Въпреки че заседанието на НС приключи, в сградата има депутати, които все още не са си тръгнали.

Междувременно най-големият полицейски синдикат излезе с призив към протестиращите – да не се стига до ескалация на напрежението.

- реклама -