Напрежение и сблъсъци след конференцията на ГЕРБ (Обобщение, Видео, Снимки)

Напрежение в района около София Тех Парк, където се проведе националната конференция на ГЕРБ. Полицията разтърва мъже, които се биеха с юмруци. Двамата мъже бяха в цивилни дрехи, без отличителни знаци.

Преди това единият от мъжете се опита да прекъсне речта на премиера Бойко Борисов. Той застана встрани от сцената, където се намираха ораторите и започна да вика с висок глас „Браво, Бойко“, а след това да цитира нецензурни думи от изтеклите в аудио-записи, на които се чува глас, наподобяващ този на премиера.

„Има и такива, но това е демокрацията“, реагира от своя страна Борисов от сцената.

Засилено е полицейско присъствие във връзка с възникнало напрежение между протестиращи и участници в партийния форум на ГЕРБ.

Организаторите реагираха своевременно и изведоха младия мъж в периферията на събитието. Там обаче се стигна до физически сблъсък и размяна на удари, в които участваха мъже с цивилни дрехи, без отличителни знаци.

След края на форума хората, които отговарят за връзките с обществеността в партията, се оплакаха от провокатори, умишлено дошли на конференцията. Една от пиарите в земеделското министерство разказа, че провокатор си позволил да счупи телефон на журналист и да отнеме от ръцете нейния собствен такъв. След това дори била ударена по корема, след което веднага подала сигнал до охраната. „Бяхме свидетели на това нещо, което е било подготвено, разбира се“, разказа още младата жена“.

Провокатор счупи и телефона на журналиста Полина Паунова.

Тя снимаше случващото се в района на София Тех Парк, когато мъж с маска се приближава към нея и избива телефона от ръцете й.

 

ГЕРБ категорично се разграничи от провокациите на Националната конференция

„ПП ГЕРБ категорично се разграничава от действията на група провокатори, които предизвикаха сблъсъци на Националната конференция на партията, която се проведе днес, 5 август 2020 г. Членовете и симпатизантите на ГЕРБ през цялото време демонстрираха мирните си намерения и не провокираха агресия. За съжаление, платени провокатори пробиха охраната на форума и влязоха в пререкания както с членовете на ГЕРБ, така и с протестиращите граждани. Бяха нападнати протестиращи, членове на ГЕРБ и журналисти. Настояваме разследващите органи да разкрият всички факти и обстоятелства около днешните сблъсъци и виновните да понесат отговорност.“, пише в декларация на ПП ГЕРБ.

И уточниха, че за форума не е наемана допълнителна охрана. Охраната бе осигурена от „София Тех Парк“.

По-късно протестиращите спряха движението при зала „Арена Армеец“.

С импровизирано пресичане на пешеходни пътеки протестиращи бяха блокирали възможността делегатите на ГЕРБ от събранието да напуснат района.

Полицията прекрати импровизирания флашмоб.

Счупено е стъкло на автомобил, паркиран на бул. „Шипченски проход“, съобщиха от МВР.  Мъж без лични документи е отведен в столично районно управление за установяване на самоличността му.

- реклама -