Нападателят от Турку, който атакува жени, бил самотен и депресран

Заподозреният за нападението с нож във финландския град Турку е 18-годишен мароканец на име Абдул Рахман, който пристигнал в страната през 2016 г.

Младежът живеел в център за бежанци край града, пише финландският вестник „Турун саномат“ (TS.fi), който се издава именно в Турку.

Местните жители често срещали младежа, пише вестникът. Те го описват като самотен и депресиран. Разхождал се сам, понякога пушел. Изглеждал изолиран и потиснат, „сякаш някой му е отнел нещо“, разказват те пред изданието.

Свидетели посочват и че не са го виждали да контактува с други, нито с телефон в ръка. Изглеждал сякаш броди в собствен свят, пише „Турун саномат“.

В. „Хелсингин саномат“ (HS.fi) не споменава името на заподозрения, но допълва, че той е бил преместен в центъра за бежанци наскоро.

„Той винаги гледаше надолу“, разказали свидетели пред изданието и потвърдили, че често ходел сам

В местно кафене обаче казват, че го виждали с още четирима мъже. Винаги плащал в брой, затова служителите не узнали как се казва.

Официално властите не са назовали името на извършителя. Те обявиха само, че е на 18 години и е мигрант от Мароко, който искал убежище във Финландия.

В петък мароканецът атакува пешеходци в Турку

Загинаха две финландки, а осем души бяха ранени, сред които италианец, британец и швед. Нападателят бе прострелян в крака от полицията и бе задържан, припомня АФП.

Полицейски комисар Криста Гранрот от Националното бюро за разследвания каза, че на мушката му са били жени, а ранените мъже са пострадали при опит да ги защитят.

Атаката се разглежда като терористичен акт. Във връзка с нея бяха задържани четирима мароканци. Един заподозрян се издирва.

Полицията все още не знае какъв е мотивът на нападателя и дали той има връзка с „Ислямска държава“.

Засега той отказва да говори, предаде АФП.

- реклама -