Париж

Нападателят от Париж – чеченец, привърженик на ИДИЛ, крещял „Аллах е велик“

Мъжът с нож, който уби един човек и рани четирима други в централната част на Париж, е роден в Чечня през 1997 г., съобщи съдебен източник. Той е имал френско гражданство.

Нападателят викал „Аллах е велик“ по време на нападението, преди да бъде застрелян от полицията. Атаката се разглежда като терористичен инцидент.

Родителите на нападателя са задържани за разпит. Засега не се дава друга информация за извършителя на атаката, който е бил идентифициран по пръстови отпечатъци.

Случаят е предаден за разследване на антитерористичния отдел на парижката прокуратура, съобщи парижкият прокурор Франсоа Моленс, който отговаря за разследванията, свързани с тероризъм.

Новинарската агенция Амак на терористичната организация Ислямска държава съобщи, че нападателят е бил войн на терористичната група. Групировката обаче не е предоставила доказателства за това, съобщава Ройтерс.

Атаката бе извършена в събота вечер в центъра на Париж, в оживен квартал с много ресторанти и барове.

Париж

По разкази на очевидци и полицаи младият мъж започнал безразборно да напада с нож минувачи, успял да нанесе рани на петима души и побягнал, държейки окървавения нож в ръка. Твърди се, че викал: „Аллах е велик!“. Полицаите пристигнали много бързо, за по-малко от пет минути, и го обкръжили. Той се опитал да ги нападне, но бил неутрализиран и прострелян два пъти смъртоносно.

Атаката бе извършена в момент, когато Франция живее под постоянна терористична заплаха, отбелязва Франс прес. Последното смъртоносно нападение датира от 23 март в Каркасон и Треб, в южната част на страната.

Общо 245 души са били убити при атентати на френска земя от 2015 г. Някои от тези терористични актове бяха извършени именно с нож, като този в Марсилия през октомври миналата година.

- реклама -