Снимка: БНТ

Нападателят от Норвегия се е признал за виновен

Извършителят на атаката в Норвегия, при която петима души бяха убити, а двама ранени, е признал деянието си и е изразил готовност да съдейства на властите. Мотивите му все още не са ясни, но мъжът вече е имал обвинение в убийство и е показвал признаци на „радикализация“ заради публикации в социалните мрежи. Повече подробности по случая не са ясни. По данни на българското външно министерство при инцидента в град Конгсберг няма пострадали български граждани.

34 минути – толкова продължава ужасяващото нападение в Конгсберг. Градът с население около 30 хиляди души, се намира на близо 70 км от столицата Осло. В сряда, малко след 18 часа, в полицията е получен сигнал за инцидент в голям супермаркет, съобщава БНТ.

Кметът на Конгсберг определи атаката като шок за цялата общност. Тази сутрин една от местните църкви отвори врати, за всички, които искат да споделят тревогите си.

По думите на премиера Ерна Солберг, случилото се в града е „ужасяващо“. Днес тя трябва да сдаде поста на наследника си Йонас Гар Стьоре.

След нападението полицаите в Норвегия са получили нареждане да започнат да носят огнестрелните си оръжия – обикновено служители на реда в скандинавската страна не са въоръжени. Атаката с лък е най-смъртоносната в Норвегия от 10 години. През юли 2011 година крайно-десният Андерш Брайвик уби 77 души по време на летен младежки лагер на Работническата партия на остров Ютьоя.

- реклама -