НАП, указания, ДДС, Бъчваров

НАП с указания: В кои случаи ДДС-то е 9% и кога 20%, не се очаква цените да паднат…

Националната агенция за приходите публикува указания за прилагането на диференцираните ставки на данък върху добавената стойност.

Ако консумираме храна в ресторант, ставката ще бъде девет на сто, ако вземем храната за вкъщи или я поръчаме, ставката ще бъде 20 на сто.

Това обясни пред БНР говорителят на агенцията Росен Бъчваров.

От 1 юли с 9% ДДС ще се облагат освен ресторантьорските услуги, книгите и бебешките храни и пелени.

По-ниската ставка е за самата ресторантьорска или кетъринг услуга, а не за хранителните продукти, заради това има разлика в облагането спрямо това къде се консумира поръчаната порция, обясни той.

„Ако пицата е наядена без значение колко, тя запазва 9-процентното си ДДС, а когато човек влезе в пицарията, поръча пицата и я отнесе в кутия, тогава тази пица за вкъщи се облага с 20-процентно ДДС“, коментира Бъчваров.

Хранителните продукти, продавани в магазини, павильони и вендинг машини, остават с 20-процентна ставка. Алкохолът, бирата и виното – също.

„Промени за потребителите не очакваме никакви, защото хипотезата намаляване на цените изглежда малко вероятна. По-вероятният сценарий е запазване на текущите цени непроменени и респективно малко по-голям марж, който обичайно остава на разположение на търговеца“, допълни Бъчваров.

Диференцираната ставка важи от утре до края на 2021 година и е част от мерките за подпомагане на конкретни браншове, засегнати от кризата с коронавируса.

Към момента с 9% ДДС се ползват единствено хотелиерските услуги.

Ето и пълният текст на указанията на НАП.

- реклама -