ресторантьори, ДДС, гласуване, НС

НАП с мащабна акция срещу ДДС измамите

Националната агенция по приходите започва мащабна акция срещу измамите с ДДС. В проверките ще се включат стотици инспектори. Очаква се да бъдат извършени минимум 10 хил. проверки на място в складове, търговски площи и счетоводни кантори. Основната задача на данъчните е да гарантират, че се плаща реален ДДС.

Инспекторите на НАП основно проверяват дали се спазват режимите за освобождаване от ДДС при внос на стоки от трета страна, но предназначени за друга държава членка на ЕС. При тези случаи ДДС не се заплаща в България, а в другата държава членка, което е предпоставка за измами, поясняват от НАП.

Ще се контролира и „чистият“ внос, при който стоките, основно от Китай и Турция, се внасят и се потребяват в България. От приходната агенция уточняват, че при тези случаи главният риск е ниската митническа облагаема стойност, на която стоките се обмитяват. Тяхната продажна цена обаче обикновено е десетки до стотици пъти по-висока. Така необлагането с ДДС на тази разлика ощетява сериозно бюджета.

Инспекторите на НАП ще правят пълен мониторинг на фирмите, които извършват внос чрез обмен на данни с Агенция „Митници“.

Звеното „Фискален контрол“ ще следи движението на стоките на територията на страната, а ревизори ще анализират стотици хиляди фактури и препродажбите на вносните стоки. Ще бъдат проверявани вносители, търговци на едро и дребно. При открити отклонения от облагане ще бъдат възлагани проверки и ревизии.

Източник: bTV

- реклама -