НАП проверява фирмата собственик на Nexo, криптобанката сама си написала закон (Видео)

дейността на Nexo и Nexo Capital

и свързаните с тях лица, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица в България от Nexo и Nexo Capital.

На заседанието решение не бе прието.

Присъстващите представители на Българската народна банка и на министерство на финансите посочиха че дейността на Nexo не е предмет на

регулация в България и в Европейския съюз.

От министерството посочиха, че по нареждане на прокуратурата НАП проверява фирмата, която е собственик на Nexo.  Ако се открият нарушения,

проверката ще премине в ревизия, увериха от МФ.

Nexo разпространи днес изявление, получено в БТА, с което „приветства всички законови механизми за изясняване на фактите и обстоятелствата около дейността на компанията“.

Тя обаче изрази и надежда

да бъдат изяснени действията на  българските държавни органи и институции при обиските от 12 януари 2023 г., отхвърляйки всички твърдения, че се занимава

с потенциално незаконна дейност.

В МФ e бил обсъждан закон, писан от Nexo, за разплащане на крипто пари във валута през „Борика“. Това е станало по времето на Асен Василев. Това беше потвърдено от МФ по време на първото заседание на Временната комисия за установяване на фактите и обстоятелствата около дейността на Nexo и Nexo Capital и свързаните с тях лица, съобщава Financial Tribune.

Представители на „Борика“ и

министерството застанаха пред депутатите, изслушан беше и шефът на БНБ Димитър Радев, а Асен Василев призова по-добре да бъдат извикани Nexo и прокуратурата.

Първата среща на тема как може да бъде вкарана криптовалутата в системата за разплащане „Борика“ е била на политическо ниво и това се е случвало по време на управлението на Асен Василев.

На втората среща е било обсъдено

какви операции могат да се въведат, как технически може да се извърши, както и дали има законови пречки това да се случи.

От работната среща няма протокол, обясниха МФ, защото е била работна на ниво експерти. Експертите не били викани втори път, защото и към днешна дата се очаква въвеждане на общо европейско законодателство за криптовалутите. Разговорът завършил с констатацията,

че е най-добре да се изчакат текстовете от Брюксел.

На срещите е имало е представител Nexo, който в бил част от представителите на финтех асоциацията.

Йордан Цонев от ДПС подчерта, че „Борика“ е основната система за разплащания у нас и има ключово значение за чистотата на банковата и паричната система.

„Основна пречка пред приемането на този вид

разплащане е, че не може да се гарантира, че тези активи са чисти и не се осъществява пране на пари през криптовалути“, отбеляза и Петър Чобанов от ДПС.

„Не може да се спре развитието на този сектор, но той трябва да се регулира и контролира“, изтъкнаха от Министерство на финансите.

Чобанов попита дали има представители на Nexo,

с които се е водила кореспонденция.

От МФ заявиха, че освен Георги Топалов, който е бил член на финтех асоциацията, мейли са получавали и от Елеонора Топалова. Тя е изпратила имейли на 14 и 17 юни. Те са представлявали анализи. Единият – „Обща правна рамка на криптоактиви“, а вторият „Политика срещу прането на пари и финансиране на тероризъм“.

Десислава Трифонова попита

Топалова в качеството си на каква е пращала мейли.

От Министерство на финансите посочиха, че са се ровили в документация от 7 месеца назад и трудно биха могли да кажат Топалова точно като каква е изпращала мейли.

От „Възраждане“ заподозряха във „фин лобизъм“ Асен Василев и го попитаха преди да представят компанията и да заведат

нейни представители в Министерство на финансите,

дали са изобщо са проверили дейността на тази фирма. От обясненията на министерството стана ясно, че това не е направено, каквато беше и ситуацията с „Джемкорп“.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено