НАП ПИК данъци електронни услуги справки

НАП проверява 1900 фирми. Вижте защо!

Националната агенция за приходите (НАП) започва проверки на 1900 работодатели в София. Причината е, че значителна част от заетите на пълен работен ден получават минималната работна заплата. Това съобщиха от агенцията.

Сред фирмитеима има и такива, при които повече от половината от работниците вземат минималната заплата. По предварителни данни на приходната агенция в над 80% от случаите има значителен риск възнаграждението да е такова само по документи, а в действителност разликата да се плаща „на ръка“.

Предишни проверки на НАП са показали, че често в случаите на укриване на действителните възнаграждения, работодателят крие и приходите си от продажби, за да осигури средства за т.нар. черна каса, а средните възнаграждения в столицата значително надвишават минималната работна заплата.

Технологията на проверките включва:

  • искане всеки служител да посочи с писмена декларация действителния размер на възнаграждението си,
  • паралелно с това инспекторите на НАП ще проверяват касовите апарати,
  • отчитането на оборотите и спазването на осигурителното законодателство.

Осигуряването на по-ниска от реалната заплата води и до невъзможност работниците да докажат произхода на доходите си.

Възможно е да бъдат проверени и работници за съответствие на имуществото и доходите им, допълват от НАП.

Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, на некоректните работодатели ще бъдат съставени ревизионни актове за укритите суми за последните 5 години, заедно с дължимите лихви.

„Осигуряването на по-нисък от реалния доход е сериозен проблем. Често това е в резултат на договореност и взаимен интерес на работодателя и работника, но в много от случаите ситуацията е такава заради натиск на работодателя и тук държавата може да помогне на работника, ако той честно посочи реалната си заплата. Съгласието да работите на минимална заплата, а да получавате повече на ръка е грешен избор в дългосрочен план“

Това каза по повод на започващите проверки директорът на „Контрол“ в НАП Васил Панов.

НАП приема сигнали за данъчни и осигурителни нарушения на:

телефон 0700 18 700

или на електронна поща infocenter@nra.bg

- реклама -