НАП погна големите производители на олио, КЗП-веригите

НАП погна големите производители на олио. Националната агенция за приходите извършва проверки и наблюдение над големи производители на продукта в страната, съобщи БНР. Те са започнали от събота вечер. Проверяват се както компании от сектора, така и превозните средства, натоварени с продукция, на граничните пунктове, съобщават от приходната агенция.

Истерия: Полиция пази пазаруващите

На много места в страната в събота се образуваха опашки пред магазини заради продажби на олио на промоционална цена. Стигна се до напрежение и дори до саморазправа.

Установиха от какво е починал мъжът на опашката за олио

След като преди две седмици се извиха опашки пред бензиностанциите заради галопиращи цени на горивото, уикендът беше белязан от нова истерия. Този път опашки се извиха пред магазините в цялата страна на една от големите вериги хипермаркети. Причината бе промоционална цена на олиото. През последните дни неговата стойност също започна да галопира, като тръгна да гони тази на зехтина. Наложи се вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова да се срещне по спешност с производителите на олио в събота. След разговора тя заяви, че има олио „да се залее цялата страна“.

Междувременно обаче стана ясно, че и други основни продукти от потребителската кошница тръгват стремглаво нагоре. Така например от Съюза на производителите на хляб заявиха, че скок ще има и при него. Той обаче нямало да е по-голям от 10%.

КЗП с над 320 проверки на веригите

Направихме пълна проверка на цените. За последните 3 дни Комисията за защита на потребителите е направила над 320 проверки. Производствената цена в момента би следвало да е около 2 лв. Цени от 5-6 лв. означават печалба от 3-4 лв. на бутилка за търговците. Това заяви зам.-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев в ефира на Нова тв.

Данчев даде за пример и случаи, при които търговски вериги са обявили промоционални цени за стоки. Оказало се обаче, че те или не са били налични в магазините, или са били налични в недостатъчно количество. Той поясни, че именно поради тази причина е сезирана и Комисията за защита на конкуренцията.

По думите му значителното нарастване на цените на основни стоки през последните месеци се дължи основно на високите цени на електроенергията и на вносните горива.

„Значителното нарастване и високата инфлация не е изолиран български феномен. Той е общоевропейски”, категоричен бе той.

Ресорният министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пък подчерта, че

слуховете за недостиг на олио целят единствено да създадат напрежение.

„В България има достатъчно слънчогледово семе за производство на олио за тази и следващата година – тоест, предлагането е налице, нямаме дефицит на стока. Търсенето обаче се покачи, хората тръгнаха масово да купуват, няма как това да не се отрази на цената“, коментира тя, като допълни, че проверките на отговорните институции на места са открили сериозни нарушения. Така например в един магазин олиото е доставено с включено ДДС на цена 2,99 лева, а се продава на витрината за 5,99.

Нинова напомни, че България има право да задейства член 36 от Договора за ЕС, в който е записано, че при война всяка държава членка може да спре износа на основни продоволствени продукти. Тя припомни още, че преди 2 години, когато е имало скок в цените на определени лекарства заради повишено търсене, от БСП са внесли законопроект за таван на цените, но тогава президентът Радев е наложил вето.

„Ако този закон беше приет, сега нямаше да се стигне до тази ситуация“,  смята вицепремиерът.

- реклама -