НАП подгони фондация за 18 лева в чаша

НАП подгони фондация за 18 лева в чаша.

Чаша с метални левчета, един кекс и малко сок станаха причина Националната агенция по приходите да наложи санкция на Елизиум Пловдив в Стария град.

Фондацията е регистрирана на 13 септември миналата година. В сградата й в Стария град се провеждат различни събития.

Нейни представители са София Пиасковски и Елисавета Новакова.

Обектът на ул. „Душо Хаджидеков“ е частна собственост, която бива предоставяна от София Писковски за развиване на културни и интелектуални дейности. Обектът подлежи на запечатване, но според Елисавета Новакова в момента се предприемат стъпки това да не случи в понеделник в 15.30 часа. Наскоро в помещенията се провели двудневни игри на шах с участници от 6 до 86-годишна възраст.

„Наоколо има достатъчно магазини, но аз реших да направя един голям кекс, да го нарежа на малки парченца и да почерпя който иска. Така се прави в Германия и Австрия, където съм живяла дълго време. И там в такива случаи се казва, че символично всеки може да пусне някакви дребни пари – може да е лев, може да е 20 стотинки – аз не съм търговец да режа кекса на грамаж. Проблемът, който видя НАП е, че не сме издавали касови бележки и парите са пускани в чаша, а не в кутия за дарения”, обясни за „Марица“ Елисавета Новакова.

При проверката е имало 18,40 лева в чашката. Не е ясно откъде е дошъл сигналът до НАП.

Елисавета е икономист, който дълги години живее в Германия и Австрия. Пише европроектите по програма Еразъм плюс на Фондация Елизиум Пловдив. Първото проектно предложение се нарича „Марица за нас“, a последнoто е свързано с проблемите на децата на работещите мигранти в рамките на Европейския съюз. Категорично отрича да това да раздадеш малко кекс на участници в игри по шах да е „търговска дейност“.

„Ние опитваме да развиваме гражданско общество с дейността си – като копираме познати модели от Австрия и Германия. А с действията си държавата се опитва да ни спре”, смята Новакова.

 

- реклама -