НАП откри големи задължения по ДДС на дружеството на Nexo в България

Национална агенция за приходите (НАП) е направила три ревизии на дъщерното дружество на регистрираната в Швейцария „Нексо“ АД. Те са проведени между 2020 и 2022 г.

Проверките са установили допълнителни задължения в особено големи размери по ДДС. Това става ясно от отговор на служебния финансов министър Росица Велкова на въпрос на депутатите от „Възраждане“ Иво Русчев и Димо Дренчев.

Въпросът е зададен само ден след акцията на прокуратурата в офиса на компанията в София.

Депутатите Русчев и Дренчев питат дали дружеството „Нексо“ фигурира след големите данъкоплатци, за декларирани печалби, брой на осигурените в него и съответстват ли обявените печалби на оборота, за който се споменава, че е в размер на 97 млрд. долара.

Служебният министър на финансите отговаря, че дружество „Нексо“ в България няма, в Търговския регистър е вписана компанията „Ен Ди Ес“, чийто едноличен собственик е „Нексо“ – Швейцария. Тя отбелязва, че дружеството не е сред големите данъкоплатци. Министър Велкова добавя, че оттам са подали годишни декларации за 2018, 2019, 2020 и 2021 г. с декларирана счетоводна печалба. 596 души по данни към ноември 2022 г. работят в компанията, както бе съобщено от самите тях, потвърждава още тя.

От отговора също се разбира, че само първият от трите ревизионни акта е бил частично оспорен в съда, отменен и върнат за нова ревизия. Следващите не са обжалвани и са влезли в сила.

„24  часа“ припомня, че акцията на ДАНС и прокуратурата бе проведена в началото на януари. Тогава претърсени бяха над 15 адреса.

Разследва се организирана престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставяне на банкова дейност без лиценз, както и компютърни измами, съобщи тогава на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

- реклама -