НАП не може да събере ДДС за над 5,4 млрд. лева – ВИДЕО

5,4 млрд. лева е ДДС–то, което Националната агенция по приходите не може и няма как да събере.

Причината за това е, че става въпрос за задължения на хора без имущество. Това обяви изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

„Въпросните 16 млрд. лв. не са несъбрани приходи. Това е целият размер на ДДС, който органите по приходите са установили, след като са извършили ревизии, след като са издали ревизионни актове и след като са разкрили данъчни злоупотреби”.

Димитрова каза това по повод изнесени вчера данни от гражданско движение БОЕЦ. Негови представители твърдяха, че над 16 милиарда лева е дължимият към държавата ДДС от 2000-та година досега.

„В това число са 5,8 млрд. лв. непогасени задължения”, обясни изпълнителният директор на НАП. „От тези 5,8 млрд., 5,4 млрд. са несъбираеми или трудно събираеми. Това са задължения на лица, които не притежават никакво имущество и срещу, които не е възможно да насочим принудително изпълнение“, каза Димитрова.

Галя Димитрова – Директор на НАП

Тя обясни, че за периода от 2000 до 2017 г. НАП е събрала близо 200 млрд. лв. приходи за бюджета. „При ръст на БВП за последните 3 години 18%, ръстът на приходите за бюджета, които НАП е събрала, е 33%, което е почти двойно. Това доказва добрите резултати от нашата работа в посока изсветляване на икономиката и по-добро спазване на закона, заяви Галя Димитрова.

Тя посочи, че над 5 млрд. лв. е реалният ръст на приходите за последните 3 години. Събраните приходи през 2017 г. били с около една трета повече сравнение с тези от 2014 г.

„През 2017 г. несъбраното ДДС е 4 пъти по-малко от 2011 г. Тези данни не са тайна. Те се отчитат ежегодно в отчета за дейността на НАП, който се приема от УС на НАП и се публикуват на страницата на НАП“, уточни директорът на НАП.

- реклама -